Külföld

Vera Jourová: Az Európai Bizottság tudatában van a választási folyamatokkal kapcsolatos manipuláció és beavatkozás veszélyének

Az Európai Bizottság a demokrácia védelmét célzó csomagon dolgozik

Az Európai Bizottság nagyon is tudatában van a választási folyamatokkal kapcsolatos információs manipuláció és beavatkozás veszélyének, ez a téma fontos és időszerű – jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén.

Vera Jourová: Az Európai Bizottság tudatában van a választási folyamatokkal kapcsolatos manipuláció és beavatkozás veszélyének
Vera Jourová
Fotó: AFP

Az uniós biztos a demokratikus folyamatokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos vitában elmondta, hogy a testület politikai hirdetések átláthatóságáról és célzott reklámozásáról szóló, 2021 végén bemutatott javaslata, magas szintű standardokat fog bevezetni valamennyi médium számára, továbbá korlátozni fogja a személyes adatok felhasználását a politikai hirdetések terén.

Jourová arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság a demokrácia védelmét célzó csomagon dolgozik, különös tekintettel az érdekképviseleti szolgálatokon keresztül történő külföldi beavatkozás lefedésére. A csomag egy irányelvet fogalmaz meg az érdekképviseletek átláthatóságáról, ajánlást az uniós választási folyamatokkal, valamint a polgárok és a civil szervezetek a közpolitikai döntéshozatalba történő bevonásával kapcsolatban.

„Az elképzelés az, hogy az EU az átláthatósági eszközök új generációjával rendelkezzen, hogy fényt derítsen a külföldi befolyásra, miközben elkötelezett marad a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadsága mellett" – hangsúlyozta.
Mint mondta, az irányelv segíteni fog abban, hogy átláthatóbbá váljanak az egyes országokból az EU-ba irányuló destabilizáló pénzügyi áramlások, és segíti az állampolgárokat, hogy megértsék, kik állnak a háttérben a politikai döntéshozatali mögött.

Jourová szerint a javaslat nem tiltana be vagy büntetné az ilyen tevékenységeket, és teljesen más jellegű, mint a más országokban javasolt ügynöktörvények.

Az EP csütörtök délután nagy többséggel megszavazta a demokratikus folyamatokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos jelentést, amelyben 2024-es európai választások fokozott védelmére szólítanak fel a képviselők.

A jövő évi uniós parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az EU szorosan együtt fog működni az uniós tagállamokkal annak érdekében, hogy az állampolgárok megalapozott döntéseket hozhassanak és részt vehessenek az európai demokratikus vitában. Mint mondta a bizottság a tagállamokkal együtt közös mechanizmus kialakításán dolgozik, amelynek célja, hogy megerősítse az dezinformáció elleni küzdelmet és a kiberbiztonságot.

Kapcsolódó írásaink