Külföld

Börtönbüntetésre ítélték a szenegáli ellenzék vezetőjét

Egyelőre nem világos, hogy fellebbezhet-e az ítélet ellen

Fiatalság megrontása címén két év börtönre ítélte a dakari büntetőbíróság Ousmane Sonkót, a szenegáli ellenzék vezetőjét és elnökjelöltjét csütörtökön.

Börtönbüntetésre ítélték a szenegáli ellenzék vezetőjét
Az ítélethirdetést követően zavargások törtek ki a fővárosban
Fotó: AFP/Guy Peterson

A 48 éves politikust azzal vádolták, hogy 2021-ben megerőszakolt egy szépségszalonban egy akkor 20 éves nőt, akit állítólag halálosan meg is fenyegetett. A bíróság ugyan felmentette a nemi erőszak vádja alól Sonkót, de elmarasztalta a szenegáli büntetőtörvénykönyv egy cikkelye alapján, amely büntetni rendeli a 21 évesnél fiatalabbak felé tanúsított, erkölcstelen viselkedést.

Az ítélethirdetést követően zavargások törtek ki a fővárosban. A tiltakozók felgyújtottak egy autót a fővárosi egyetem kampuszán, és kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik könnygázzal oszlattak.

Sonko politikai indíttatású perről beszélt. Egyelőre nem világos, hogy a távollétében elítélt ellenzéki vezető fellebbezhet-e az ítélet ellen.

Sonko a szenegáli választójogi törvény értelmében elmarasztalása esetén már nem indulhat a jövő februári elnökválasztáson annak ellenére, hogy a hivatalban lévő Macky Sall legesélyesebb kihívójának számít.

„Ezzel az ítélettel Sonko nem lehet jelölt” – jelentette ki az ellenzéki politikus egyik védője.

Májusban az ellenzéki vezetőt már hat hónapnyi felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották rágalmazás miatt, miután tavaly sikkasztással vádolta meg a nyugat-afrikai ország turisztikai miniszterét, Mame Mbaye Niangot.

A Sonko elleni vádak már több megmozdulást provokáltak ki a 17 milliós lakosú országban. 2021 márciusában történt letartóztatását követő zavargásokban legkevesebb 13-an vesztették életüket.

Szenegál stabil többpárti demokráciának számít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom