Krónika

Súlyos vízhiány fenyegeti Spanyolországot

A víztározók tartalma kapacitásuk 50,7 százalékáig csökkent a szokatlanul száraz időjárás miatt – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat kedden

A dél-európai ország 317 víztározójában raktározott víz mennyisége jelenleg mintegy 23 százalékkal marad el az elmúlt tíz év ilyenkor szokásos átlagától. Az Aemet „rendkívül száraznak” nevezte április első két hetét, míg márciusról azt közölte, hogy a második legmelegebb és legkevésbé csapadékosabb volt ebben az évszázadban.

Súlyos vízhiány fenyegeti Spanyolországot
A világon négymilliárd embert fenyeget harminc éven belül a vízhiány (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

A normálisnak tartottnál szárazabb időjárás jellemzi a tavaly október elsejétől számolt idei hidrológiai évet is: hat és fél hónap alatt 21 százalékkal hullott kevesebb csapadék. Egyes déli területeken, mint például Murciában ennek mértéke meghaladta a 25 százalékot.

A meteorológiai szolgálat szerint április utolsó hetében várható némi eső az országban, de nem túl optimista hosszabb távon, mivel az előrejelzések most a megszokottnál melegebb nyarat mutatnak.

A szárazság okozta problémák és a megoldások elemzésére az agrárminisztérium szerdára tanácskozást hívott össze.

Az andalúz tartományi kormány bejelentette: aszály elleni rendkívüli intézkedéscsomagot terveznek elfogadni 163 millió euró értékben, ebből 40 millió euróval az agrárágazatot támogatnák.

Kapcsolódó írásaink