Gazdaság

ENSZ: A hőség egy csendes gyilkos

Teljes régiók válhatnak élhetetlenné a hőség miatt évtizedeken belül

Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné el a hőség miatt – írta jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt hétfőn.

ENSZ: A hőség egy csendes gyilkos
A hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás
Fotó: MH

Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét – állt a tanulmányban.

A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz – figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

A jelentés szerint elmondható, hogy számos régióban – ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre – a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás.

Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, a klímaváltozás előrehaladtával pedig a számuk évről évre nőni fog – hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta.

Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák.

A jelentés „csendes gyilkosnak” nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget.

Griffiths rámutatott: a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben. Elmondta: pénz és erőforrás híján már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben.

A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó írásaink