Külföld

A ChatGPT írta meg a dán kormányfő parlamenti beszédének bevezetőjét

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia már nem a jövő, hanem a jelen valósága

A mesterséges intelligenciára épülő chatbot, a ChatGPT írta meg Mette Frederiksen dán kormányfő szerdai parlamenti beszédének bevezetőjét, a politikus így akarta felhívni a figyelmet az egyre nagyobb teret nyerő fejlesztés jelentőségére és veszélyére.

A ChatGPT írta meg a dán kormányfő parlamenti beszédének bevezetőjét
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

„Megtiszteltetés és kihívás volt irányítani a kormány munkáját a most véget érő parlamenti időszakban. Keményen dolgoztunk azért, hogy a pártok együtt tudjanak működni, illetve hogy biztosítsuk Dánia stabil és fenntartható jövőjét. Lépéseket tettünk a klímaváltozás leküzdésére és egy igazságosabb, befogadóbb társadalom kialakítására annak érdekében, hogy minden állampolgár egyenlő esélyekkel indulhasson.” Többek között ezek a mondatok hangzottak el beszédének bevezetőjében, amely után a miniszterelnök kijelentette: „Amit az imént felolvastam, nem tőlem származik, és nem is egy másik embertől.”

Lenyűgöző és félelmetes egyben az, amelyre a mesterséges intelligencia képes – mondta Frederiksen. Másodpercek alatt képes megírni egy beszédet, megoldani egy egyetemi szintű feladványt vagy elkészíteni egy jelentést, és mindezt olyan meggyőző színvonalon, hogy csak kevesen hinnék el, hogy nem ember, hanem egy robot van a dolog mögött.

A dán kormányfő kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia „már nem a jövő, hanem a jelen valósága, és a társadalmunkat olyan mértékben fogja átalakítani, amelyet ma még fel sem foghatunk”.

Kapcsolódó írásaink