Külföld

Vučić: Szerbia a béke és a stabilitás megőrzésén fog dolgozni

A szerb elnök kitart a béke mellett

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke a szerb–koszovói indulatok lecsillapodása után Instagram-oldalán jelentkezett be, ahol kifejtette a véleményét a történtekről.

Vučić: Szerbia a béke és a stabilitás megőrzésén fog dolgozni
Aleksandar Vučić szerb elnök
Fotó: AFP

„Tájékoztattam Harčenko nagykövetet a koszovói és metóhiai szerbek elleni erőszak és brutális diszkrimináció eszkalációjáról.

Az összes nemzetközi megállapodás legbrutálisabb megsértése ellenére Szerbia a béke és a stabilitás megőrzésén fog dolgozni, olyan intézkedések azonnali elfogadását és végrehajtását követelve, amelyek garantálják a koszovói szerbek biztonságát.

Ez az előfeltétele minden további tárgyalásnak a koszovói szerbek képviselőivel.”

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke a tervek szerint ma fogadja Aleksandar Bocan-Harčenko orosz nagykövetet.

Objektum doboz

„Nehéz nap volt az éjjel az egész ország számára” – kezdte Vučić Instagramjára feltöltött videójában.

„Bízom benne, hogy sikerül harcolnunk népünkért, biztonságunkért nemcsak hazánkban, de a koszovói és metóhiai szerbekért is. A probléma megoldása pedig azon múlik hogy a nagyhatalmak és Európa egyetlen feltételt teljesítsen. Vonják vissza Pristinából a speciális koszovói rendőri erőket, és váltsák le a polgármestereket, akik tulajdonképpen senkit sem képviselnek, ugyanis nincs legitimitásuk.”

Vučić lemondta a kétnapos pozsonyi látogatását is a helyzet súlyosbodása miatt. Ehelyett inkább a szerb–koszovói határra kirendelt hős katonákat látogatja meg.

„Ami azt illeti, én továbbra is kitartok a béke mellett, és hiszem azt, hogy a béke a végén győzni fog.”

Objektum doboz

Nemrégiben Szerbiában a tüntetők követeléseinek eleget téve drasztikus változások mentek végbe. Négy ellenzéki követelésnek is eleget tettek. Elsősorban menesztették Ružićot, a szerb oktatási miniszert, a valóságshow-kat is betiltották. A REM-ről hajlandók beszélgetni, de Gašić szerb belügyminiszter menesztése nem kerülhetett szóba, mivel a szerb elnök szerint Gašić „minden gyilkost elkapott” eddig, tehát a Belügyminisztérium tökéletesen működik.

Továbbá, ami nem volt a követelési listán, az a szerb köztévé leváltása, mégis megtörtént. Elmondása szerint az ellenzék, az RTS (szerb közmédia) nagyon az ő oldalukra húz, amelyet Észak-Koreához hasonlított, hiszen az állami televízióban öt alkalommal is élőben kapcsoltak a tüntetésről, amelyet az RTS elé szerveztek. Úgy gondolta, ez maradjon is meg Észak-Korának.

Azonban a közeljövőben még be fog jelentkezni a szerb elnök, ahol az újabb követelésekről fog beszélni.

Kapcsolódó írásaink