Külföld

Telegraph: Hiába a hatalmas mennyiségű NATO-fegyver

Nincs elég katona az ukrán ellentámadáshoz

Ukrajna harcokban megfáradt fegyveres erői kétségbeesetten próbálják feltölteni soraikat a sokat hangoztatott „tavaszi” ellentámadás előtt – írja a The Telegraph cikke nyomán az Oroszhírek.hu.

Telegraph: Hiába a hatalmas mennyiségű NATO-fegyver
A grúz kormányzat álláspontja szerint a fegyvereket megvásárolták, nem kapták
Fotó: AFP/Juan Barreto

„A közelgő harcra készülve Kijev nagyszabású, kétségbeesett kampányt indított a katonák toborzására, abban a reményben, hogy a harctéren elesett tízezrek miatt a fegyveres erők soraiban keletkezett űrt betölthetik” – írja a lap.

Annak ellenére, hogy az ukrán csapatok hatalmas mennyiségű NATO-felszerelést és fegyvert kaptak, még mindig hiányoznak az emberek, akik a tisztviselők szerint az offenzíva kulcsfontosságú tényezői – jegyezte meg a lap.

A toborzóknak nagy gondot okoz, hogy a szükséges számú embert bevonják a szolgálatra, és most keményebb embervadász taktikákhoz folyamodnak.

A kiadvány által megkérdezett egyik ukrán katona aggódik amiatt, hogy az ukrán propaganda túl hatékonyan győzte meg az embereket arról, hogy az ország fölényben van az Oroszországgal folytatott konfliktusban.

„Nem akarom, hogy az emberek azt higgyék, hogy minden könnyű és a konfliktusnak már vége” – mondta az ukrán katona.

Az orosz külügyminisztérium szerint a nyugati országok azt követelik Kijevtől, hogy folytassa az offenzívákat és az új orosz területek támadását, noha megértették, hogy az ilyen tervek kudarcra vannak ítélve. A Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy a Krím elleni esetleges támadás a konfliktus eszkalálódását jelentené, és felszólította az ukrán hatóságokat, hogy értsék meg, hogy az ilyen csapások „elkerülhetetlen megtorlással” járnának.

Kapcsolódó írásaink