Külföld

Teheránba érkezett az Irán és a Nyugat között közvetítő ománi szultán

Kétnapos látogatásra vasárnap Teheránba érkezett Hajszam bin Tárik Ál Szaíd ománi szultán, aki Irán és a nyugati országok között közvetít a legfontosabb – így az iráni atomprogrammal kapcsolatos – kérdésekben.

Teheránba érkezett az Irán és a Nyugat között közvetítő ománi szultán
Teherán évente tart hadgyakorlatokat a Hormuzi-szorosban, amely mindig feszültségeket okoz a nyugati államokkal
Fotó: AFP/Iranian Army Office

A szultánt a teheráni Mehrábád repülőtéren Mohamed Mohber iráni miniszterelnök-helyettes fogadta.

A szultán érkezése előtt Badr bin Hamad bin Hamud al-Buszaidi ománi külügyminiszter az Asark al-Avszat pánarab napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy „a történelmi látogatás kedvező hatással lesz a térség biztonságára és stabilitására”.

Ebrahim Raiszi iráni elnök egy éve látogatott Maszkatba, a látogatás során a két ország számos kereskedelmi megállapodást írt alá.

Szomszédai többségétől eltérően Omán hosszú ideje kiváló kapcsolatokat ápol Iránnal, és gyakran közvetít Teherán, illetve a közép-keleti és a nyugati országok között.

Omán könnyítette meg az Irán és esküdt ellensége, Washington közötti, valamint az iráni atomprogramról és az iráni–szaúd-arábiai diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló tárgyalásokat.

A két közép-keleti rivális hatalom, Rijád és Teherán márciusban döntött a 2016-ban megszakított diplomáciai kapcsolatok rendezéséről.

Nemrégiben Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter köszönetet mondott Maszkatnak a Brüsszel és Teherán közötti fogolycserében kifejtett „pozitív erőfeszítéseiért”. A januárban Iránban kémkedés és más bűncselekmények vádjával 40 év szabadságvesztésre ítélt Olivier Vandecasteele belga segélymunkást pénteken engedték szabadon a Belgiumban terrorizmus vádjával fogva tartott Aszadollah Aszadi iráni diplomatáért cserébe.

Hajszam szultán Egyiptomból érkezett Iránba, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel találkozott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom