Külföld

Shea Bradley-Farrell: Aggodalommal tölt el az ukrajnai háború támogatása

Minél tovább fenntartjuk ezt a háborút, annál több pusztulást hoz Ukrajna számára

Az amerikai pénzt és figyelmet sokkal inkább Kína felé kellene fordítani – erről beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Shea Bradley-Farrell, a washingtoni Counterpoint Institute politikai elemző intézet igazgatója – írja a Hirado.hu.

Shea Bradley-Farrell: Aggodalommal tölt el az ukrajnai háború támogatása
Shea Bradley-Farrell
Fotó: MH

Japánban tartották a G7-csoport csúcstalálkozóját a közelmúltban, amelyen részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel is. Elhangzott egy megerősítés az ukrajnai támogatás folytatásáról, Biden elnök pedig újabb katonai segélycsomagot jelentett be. Felmerül a kérdés, hogy ebben a tempóban meddig tarthat a katonai támogatás? A sokszor hangoztatott amerikai szlogen, hogy „Tartson, ameddig tart”.

Nem gondolom, hogy szó szerint vehető a „Tartson, ameddig tart”. Ez a kifejezés inkább világosan lefesti, hogy a Biden-kormányzatnak nincs világos politikai célkitűzése ennek a háborúnak a támogatását illetően. Ez engem aggodalommal tölt el, hiszen minél több katonai felszerelést és pénzt küldünk, annál inkább kistafírozzuk Ukrajnát, egy olyan háborút támogatva, amelynek még veszélyesebb következményei lehetnek. Ilyen lehet egy nukleáris háború.

„Visszatérve a G7-csúcstalálkozóra: elég nagy butaságnak tartottam Zelenszkij elnök meghívását, és nem gondolom, hogy saját magának jót tett azzal, hogy szabotázsakcióra utalt az Oroszországból Magyarország felé haladó kőolajvezetékkel kapcsolatban. Ez egy nyilvánvaló fenyegetés Magyarország, egy NATO-szövetséges szuverenitása ellen. Az eredeti kérdésére visszatérve, én úgy gondolom, hogy az Egyesült Államokban fáradtság látszik a háborúval kapcsolatban, főképp az állampolgárok körében. Különösen, miután a törvényhozás éppen arról tárgyal, hogy ismét emeljük meg az államadósság felső határát, ami már most is jóval magasabb, mint bármikor volt. És mégis tovább küldjük a pénzt Ukrajnának!”

Kapcsolódó írásaink