Külföld

Ukrajna lakosságának fel kell készülnie nukleáris balesetre

A kálium-jodidot csak akkor szabad bevenni, ha erre vonatkozó utasítást kaptak a hatóságoktól

Tekintettel arra, hogy az oroszok nem tartanak be semmilyen törvényt és hadviselési szabályt, minden ukránnak ismernie kell az alapvető viselkedési szabályokat bármilyen jellegű vészhelyzet esetén, beleértve a nukleáris balesetet is – közölte szombaton az Egészségügyi Minisztérium a honlapján, adta hírül az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Ukrajna lakosságának fel kell készülnie nukleáris balesetre
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A tárca magyarázata szerint vészhelyzet esetén „a legfontosabb, hogy mindenki bent maradjon az óvóhelyen, vagy sürgősen menjen oda, ha kint van. Ez a legbiztonságosabb intézkedés, amit mindenképpen meg kell tenni” – írta meg a karpatalja.info.

Műveletek algoritmusa nukleáris baleset esetén. Mindenki maradjon az óvóhelyen, ami lehet pince vagy épület belseje. A radioaktív anyagok az épületek külsején tapadnak meg, ezért célszerű minél távolabb tartózkodni az épületek falaitól és tetőitől. A közelben kell tartani a háziállatokat is, nem szabad kiengedni őket a szabadba. Lehetőség szerint mindenki maradjon ablak és külső ajtó nélküli helyiségben, zárja be az ablakokat és ajtókat, zárja le a nyílásokat kéz alatt lévő eszközökkel (ragasztószalaggal, nedves ruhával stb.), és kapcsolja ki otthonában a szellőztető rendszereket (klímát vagy fűtést).

Mindenki maradjon a védett helyen, amíg a hatóságok más utasítást nem adnak. Kövessék a hivatalos információforrásokat. Cselekedjenek a katasztrófavédők, a rendőrség, a helyi hatóságok közléseinek megfelelően. Kapcsolják be a televíziót, rádiót, kövessék a helyi hatóságok hivatalos csatornáit. Például iratkozzanak fel ilyen csatornákra a Telegram üzenetküldőn vagy a Facebookon. Ha a helyi hatóságok és a katasztrófaelhárítók utasításokat adnak, feltétlenül kövessék azokat.

Mindenki fertőtlenítse magát. Távolítsák el a felső ruházatot. Így a radioaktív anyagok akár 90 %-ától is megszabadulhatnak. Ezt óvatosan tegyék, nehogy felverjék a radioaktív port. Helyezzék a ruhát műanyag zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe, és tartsák távol az emberektől és háziállatoktól.

Mossák le a testüket, ha lehetséges. Zuhanyozzanak le szappannal, mossák meg a fejüket samponnal. Ne használjanak hajkondicionálót, mert radioaktív anyagokat rögzíthet a hajban. Ne dörzsöljék vagy sértsék meg a bőrüket, nehogy radioaktív anyag kerüljön a nyílt sebekbe. Ha nem tudnak zuhanyozni, mossanak kezet, arcot és a szabadon lévő testrészeket szappannal folyó víz alatt. Ha nem férnek hozzá vízhez, használjanak nedves törlőkendőt, nedves ruhát. Fordítsanak különös figyelmet a kezükre és az arcukra, törölje le a szemhéjaikat, a szempilláikat, a füleiket.

Vegyen fel tiszta ruhát. Segítsenek családjuknak és barátaiknak az összes fenti feladat elvégzésében. Ha lehetséges, kesztyűben és maszkban vagy légzőkészülékben végezzék a feladatokat.

Víz- és élelmiszer-biztonság. Amíg a mentők vagy a hatóságok nem jelentik a csapvíz biztonságosságát, csak a palackozott víz marad szennyezetlen. A csomagolás megvédi a benne lévő folyadékot a radioaktív anyagoktól. A forrásban lévő csapvíz nem távolítja el a radioaktív anyagokat. Ezért tartalékoljanak vizet palackokban vagy más légmentesen záródó edényekben. A hűtőszekrényben lévő italok szintén biztonságosan fogyaszthatók. Az otthonaikban lévő más tartályokban, például a WC-ben vagy a vízmelegítőben lévő víz nem tartalmaz radioaktív anyagokat. A csapvízzel vagy a kútvízzel megmosakodhatnak, valamint lemoshatják az élelmiszer- és vízcsomagokat is.

A vízzel analóg módon az élelmiszerek biztonságosak, ha légmentesen záródó edényekben (konzervdobozokban, palackokban, dobozokban stb.) tárolják őket. A hűtőszekrényből és a fagyasztóból származó élelmiszerek szintén biztonságosak. Felnyitás előtt töröljék le az ételtartókat nedves ruhával vagy tiszta törülközővel. Tegyék ugyanezt a konyhai eszközökkel használat előtt. A használt rongyot vagy törülközőt tegyék műanyagzacskóba vagy légmentesen záródó edénybe, és hagyják hozzáférhetetlen helyen, amennyire csak lehetséges, emberek és állatok számára.

Mikor kell bevennem a kálium-jodidot? A kálium-jodid az étkezési sóhoz hasonló só. A gyógyszertárakban leggyakrabban tabletta formájában értékesítik. Ha időben és a megadott adagban veszik be, a kálium-jodid gátolja a radioaktív jód felszívódását a pajzsmirigybe. Ez csökkenti a pajzsmirigyrák és más pajzsmirigy-betegségek kialakulásának kockázatát. Nem védi meg az embereket a sugárzástól, csak a pajzsmirigyet védi a radioaktív jód hatásától. Vagyis csak három alapvető szabály betartásával tudják megvédeni magukat: óvóhelyen tartózkodással; a hivatalos információk figyelemmel követésével; a hatóságok utasításainak követésével.

A kálium-jodidot csak akkor szabad bevenni, ha erre vonatkozó utasítást kaptak a hatóságoktól vagy a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatától. Tilos a kálium-jodid szedése megelőzés céljából. Ez károsíthatja az egészséget. Fontos az is, hogy a jódmegelőzést egyszer végezzék el. Vagyis a jód használatának jelenleg semmi értelme – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink