Külföld

Dániában tárgyalhat a békéről Oroszország és Ukrajna

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a találkozó megszervezése sok tennivalót igényel

A dán külügyminiszter szerint Brazíliára, Indiára és Kínára is szükség lesz a béketárgyalás megszervezésében – írta meg a Mandiner.

Dániában tárgyalhat a békéről Oroszország és Ukrajna
Lokke Rasmussen
Fotó: NorthFoto

A dán külügyminiszter, Lokke Rasmussen bejelentette, hogy országa kész júliusban békecsúcstalálkozót rendezni, amennyiben a háborúzó felek, Oroszország és Ukrajna, hajlandóak leülni egy asztalhoz – írta meg a Mandiner.

„Ha Ukrajna elérkezettnek látná az időt egy ilyen találkozóra, az fantasztikus lenne” – mondta Rasmussen egy brüsszeli uniós rendezvényen, és hozzátette, Dánia szívesen otthont adna ennek a találkozónak.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a találkozó megszervezése sok tennivalót igényel, és elmondta, az unió országai mellett számítanak Kína, Brazília és India támogatására is. Arra hivatkozott, hogy már mindhárom ország kijelentette, hajlandó segíteni Ukrajna és Oroszország tárgyalóasztalhoz ültetésében.

Rasmussen bejelentése az első alkalom, hogy egy EU- és NATO-tagország felveti a kétoldalú tárgyalás lehetőségét, amely egyfajta fordulatot hozhat az EU hozzáállásában az ukrajnai helyzethez.

A dán politikus szerint óriási nehézség, hogy Oroszország feltehetően nem akar majd részt venni a tárgyaláson. Hogy mire alapozta ezt a feltételezést, az nem nem derült ki. Feltehetően arra utalt, nem biztos benne, hogy ez-e a megfelelő időpont és helyszín Moszkva számára – írja a Responsible Statecraft.

Kapcsolódó írásaink