Külföld

Stockholm célja változatlanul a júliusi NATO-csúcs előtti csatlakozás

A svédek számára nem világos, hogy Magyarországnak milyen ellenvetései vannak a ratifikálással kapcsolatban

Svédország célja változatlanul az, hogy még a júliusban Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előtt csatlakozzon a katonai szövetséghez – szögezte le Tobias Billström svéd külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Stockholm célja változatlanul a júliusi NATO-csúcs előtti csatlakozás
Tobias Billström: Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt
Fotó: TT News Agency via AFP/TT News Agency/Christine Olsson

„Nem lesz semmiféle B terv. A B terv az A terv, azaz a teljes értékű NATO-tagság, és a kormány és jómagam is Vilniusig ezért fogunk dolgozni” – mondta a svéd diplomácia vezetője.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett a NATO teljes jogú tagja, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország viszont még nem ratifikálta.

Törökország többször is súlyos biztonsági aggályokat fogalmazott meg Stockholm csatlakozása ellen, amelynek következtében háromoldalú egyezmény is született a két északi ország és Ankara között a csatlakozási feltételekről. Törökország terroristának kikiáltott, Svédországban élő törökök, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

A svéd külügyminiszter ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a török parlament napirendre veszi a svéd csatlakozás ratifikálását, hogy „teljesítse az egyezség rá eső részét”. Hozzátette, Stockholm számára nem világos, hogy Magyarországnak milyen ellenvetései vannak a ratifikálással kapcsolatban.

„Magyarország a tavalyi madridi csúcstalálkozón támogatta, hogy Svédország feltételek nélkül meghívást kapjon” – mondta.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt” – tette hozzá Tobias Billström.

Kapcsolódó írásaink

Svédország rakétát lőtt át Norvégiába

ĀAz északi Esrange űrközpontból indítottak kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be – közölte kedden a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat