Külföld

Svédország engedélyezheti ukrán pilóták tesztrepülését Gripenekkel

Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel – jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában.

Svédország engedélyezheti ukrán pilóták tesztrepülését Gripenekkel
Svédország fontolgatja, hogy ukrán pilóták tesztrepülést végezhessenek svéd Gripen vadászgépekkel
Fotó: AFP/Lars Pehrson

A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

„Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú – Tornado, F–16-os és Gripen – vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek” – fogalmazott Jonson. – „Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket” – tette hozzá.

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

„Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon” – tette hozzá a svéd védelmi miniszter.

A JAS 39 Gripen vadászgépeket a védelmi felszereléseket előállító Svenska Aeroplan AB (SAAB) svéd nagyvállalat gyártja.

Kapcsolódó írásaink

Svédország rakétát lőtt át Norvégiába

ĀAz északi Esrange űrközpontból indítottak kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be – közölte kedden a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat