Külföld

Hazatérhet Iránból a januárban negyven év szabadságvesztésre ítélt, belga segélymunkás

Olivier 455 napot töltött a teheráni börtönben

Kiszabadult a börtönből és hazafelé tart Olivier Vandecasteele belga humanitárius munkás, akit januárban kémkedés és más bűncselekmények vádjával negyven év szabadságvesztésre elítéltek Iránban – jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken.

Hazatérhet Iránból a januárban negyven év szabadságvesztésre ítélt, belga segélymunkás
Manon Vandecasteele bekötött szemmel ül egy cellában a Grand-Place de Tournain, egy tiltakozó akcióban, amely során nagybátyja, Olivier Vandecasteele helyzetét mintázta
Fotó: AFP/Belga/Justin Namur

A La Libre Belgique című belga napilap tájékoztatása szerint Belgium és Irán pénteken hajtott végre fogolycserét Ománban.

Közölték: Brüsszel a belga segélymunkás szabadon engedéséért cserébe Teheránnak egy fogva tartott iráni diplomatát adott át, akit korábban 20 év börtönbüntetésre ítéltek Antwerpenben egy 2018-as, Franciaországban élő, emigráns ellenzéki irániak elleni bombatámadás megtervezéséért.

A napilap az ománi külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írta, „a szabadon bocsátottakat pénteken szállították át Teheránból és Brüsszelből Maszkatba, hogy visszatérjenek országukba”.

Alexander de Croo videóüzenetében elmondta, a Teheránból Ománba szállított humanitárius munkást belga diplomatákból és katonai tisztviselőkből álló küldöttség fogadta, majd orvosok értékelték az állapotát.

„Olivier 455 napot töltött a teheráni börtönben. Elviselhetetlen körülmények között. Ártatlanul” – fogalmazott a belga miniszterelnök, majd hozzátette: Vandecasteele visszatérése Belgiumba megkönnyebbülést jelent családja, barátai, kollégái és az egész ország számára.

Több belga politikus, köztük Hadja Lahbib belga külügyminiszter Twitter-üzenetében üdvözölte a bejelentést, és háláját fejezte ki minden félnek, aki részt vett a fogolycserét lehetővé tevő tárgyalásokon és a szabadon bocsátás végrehajtásában. Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter azt írta: ezt a napot „soha nem szabad elfelejteni”.

A napilap szerint Vandecasteele, aki több mint hat évig dolgozott egy nemzetközi humanitárius civil szervezeteknek Iránban, várhatóan már péntek este megérkezik Belgiumba.

A 41 éves Olivier Vandecasteelét kémkedésért 12,5 év, ellenséges kormányokkal való együttműködésért 12,5 év, pénzmosásért pedig szintén 12,5 év börtönbüntetésre ítélte egy iráni forradalmi bíróság január elején. Halmazati büntetésként 74 korbácsütésre, illetve valutacsempészésért egymillió dolláros pénzbírsággal, valamint 2,5 éves börtönnel sújtották az elítéltet.

Teherán az évek során számos külföldit és kettős állampolgárt vett őrizetbe, és gyakran olyan titkos perekben ítélte el őket, amelyekben a jogvédő csoportok szerint megtagadták tőlük a tisztességes bírósági eljárást. A kritikusok azzal vádolják Iránt, hogy az ilyen foglyokat a Nyugattal való alkudozásra használja fel, amit az iráni tisztviselők tagadnak.

Belgium korábban felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Iránt, egyben arra figyelmeztetett, hogy fennáll az önkényes letartóztatás veszélye és a tisztességtelen eljárás kockázata.

Kapcsolódó írásaink