Külföld

Az EU azt vitatja, hogyan utalják át Ukrajnának az Oroszország 200 milliárd eurós befagyasztott vagyonából származó nyereséget

A belga kormány adatai szerint a szankciók eredményeként az Euroclearben 196,6 milliárd euró értékben zároltak orosz vagyont

Az EU illetékesei arról tárgyalnak, hogyan adják át Ukrajnának a globális pénzügyi piacokon rekedt több milliárd eurós orosz vagyonból származó nyereséget – írta meg a karpatalja.info.

Az EU azt vitatja, hogyan utalják át Ukrajnának az Oroszország 200 milliárd eurós befagyasztott vagyonából származó nyereséget
Az orosz rubel
Fotó: AFP

A Financial Times forrásaira hivatkozva közölte, az erre vonatkozó találkozót május 24-én tartották meg – írta meg a karpatalja.info. A tisztviselők az Euroclear orosz eszközeiből származó kamat Ukrajnába történő átutalásának néhány verzióját fontolgatják. Bár ez nem maga a vagyon kisajátítása, de továbbra is növeli a Nyugat pénzügyi nyomását az Oroszországi Föderációra.

A belga kormány adatai szerint a szankciók eredményeként az Euroclearben 196,6 milliárd euró értékben zároltak orosz vagyont, amelyből 180 milliárd euró az orosz Központi Bank eszköze. Pénzt termelnek kuponok és törlesztések révén, amelyek egy évre elakadtak. Az Euroclear újra befekteti ezeket az alapokat, az EU kormánytisztviselői pedig azt tervezik, hogy a bevételt Ukrajnába küldik.

A kapott kamat Ukrajna javára történő átadásának kérdése „feltáratlan terület – mondta a kiadvány egyik beszélgetőtársa –, de úgy gondoljuk, hogy ez megtehető.” Egyes tisztviselők szerint ezt az elvet a befagyasztott orosz vagyon szélesebb körére is lehetne alkalmazni, beleértve azokat is, amelyek a luxemburgi Clearstream elszámolási társaságban rekedtek. A „pénzintézetek maguk sem tudják, mit kezdjenek ezzel a pénzzel”, és ígéretesnek tűnik számukra, hogy Ukrajna megsegítésére utalják át.

Jelenleg még szükség van ezen döntés jogi következményeinek tisztázására. Egy ilyen lépéshez valószínűleg szélesebb nemzetközi támogatásra lenne szükség, mivel hatással lehet a pénzügyi piacokra.

A forrás adatai szerint az EU aktív bevételkezelést is fontolóra vesz, hogy több pénzt szerezzen be, de a lépésnek jogi következményei lehetnek az Euroclear számára. Jelenleg meg kell találni az egyensúlyt az Euroclear szerepének védelme és a pénz Ukrajnának való átadása között – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink