Külföld

Több tízezer ember tüntet Brüsszelben munkavállalói jogaik védelme érdekében

A belga szakszervezetek felhívására mintegy 20 ezer ember vonult utcára hétfőn Brüsszelben munkavállalói és sztrájkjogaik védelme érdekében – jelentette a belga sajtó.

Több tízezer ember tüntet Brüsszelben munkavállalói jogaik védelme érdekében
A demonstrálók a szociális dömping ellen tiltakoznak
Fotó: Belga via AFP/BELGA MAG/Laurie Dieffembacq

A demonstrálók az úgynevezett szociális dömping ellen tiltakoznak, amelynek során a vállalatok az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények kihasználásával csökkentik a költségeket. Ez konkrétan a Delhaize belga szupermarket-lánc dolgozóit érinti, mivel a cég márciusban bejelentette, hogy üzleteit franchiseüzemeltetésben működteti tovább, ami a dolgozói bérek csökkentéséhez és munkahelyek megszüntetéséhez vezethet, továbbá korlátozza a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeit.

A nagyvállalat dolgozói már hetek óta kampányolnak a bérük és munkakörülményeik megváltoztatása ellen.

A tüntetők a városközpontban található Igazságügyi Palotához vonultak, ahol gyászkoszorút helyeztek el. A koszorúkon a „Néhai sztrájkjogunkért”, illetve a „Néhai szociális párbeszédéért” valamint az épületre kifeszített transzparensen, a „Profit mindenhol, igazságosság sehol – Bojkottáljuk a Delhaize-t” feliratok álltak.

Marc Leemans, Belga Keresztény Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki beszédet mondott az Igazságügyi Palotánál, azt hangsúlyozta, hogy a jobboldali elit vezette Delhaize vállalat úgy döntött, hogy a munkavállalóiknak „tovább, keményebben és olcsóbban kell dolgoznunk”. „A tüntetéssel megmutatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Vannak emberi jogaink és megbecsülést követelünk minden munkavállalónak: tisztességes bért, tisztességes munkát és a tüntetés jogát” – hangoztatta.

A Belga Általános Munkaügyi Szövetség elnöke Thierry Bodson, történelmi jelentőségűnek nevezte a demonstrációt.

„A sztrájkjog veszélyben van hazánkban. Nem fogadhatjuk el, hogy a kereskedelemhez való jog és a közterületek elfoglalásának joga szemben áll egymással. A demokráciában a hatalom és az ellenerő egymás kezét fogja. Ha a kormány már nem tiszteli az ellenerőt, akkor nincs többé demokrácia” – jelentette a szocialista szakszervezet vezetője.

Kapcsolódó írásaink