Külföld

Egész éjjel szóltak a légvédelmi szirénák, nagyszabású támadás érte Dnyipropetrovszkot

Ukrán diverzánsok kétszer is behatolhattak az Orosz Föderáció területére, miközben lakóépületek és egy iskola is megsérült az éjszakai harcokban

Először indított nagyszabású támadást Dnyipropetrovszk ellen az orosz légierő május 21-ről 22-re virradó éjszaka, de támadás érte a Harkovi és a Zaporozsjei területet is. A légiriadó hajnalig tartott. Az Unian ukrán hírügynökség és más ukrán Telegram-csatornák éjjel három óra körül néhány perc eltéréssel adtak hírt a robbanásokról, képeket, videókat közöltek.

Egész éjjel szóltak a légvédelmi szirénák, nagyszabású támadás érte Dnyipropetrovszkot
Bahmut a harcok után (képünk illusztráció)
Fotó: Armed Forces of Ukraine/Handout

Ezek nagy részét kora reggelre eltávolították, mikor az ukrán honvédelmi minisztérium közleménye – mely szerint minden drónt és rakétát megsemmisítettek – megjelent. Ugyanakkor a helyszíni beszámolók alapján bizonyosnak tűnik, hogy Dnyipropetrovszkban az oroszok kilőttek egy épületet, amit az ukrán fegyveres erők használtak. A környékén számos autó is megsemmisült.

Ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy az ukránok lelőttek egy orosz Szu–35-öst. A hír először egy ukrán parancsnok közösségi oldalán jelent meg, aki később törölte a posztot, a védelmi minisztérium hadi jelentésében viszont szerepel az ellenség veszteséglistáján. Az oroszok azt állítják: a szóban forgó gép a hangárban „pihent”, amikor állítólag lelőtték.

„Igen, ez az éjszaka Ukrajnában ismét a légiriadót jelző szirénáktól volt hangos. A legerősebb csapást a Dnyeperre mérték – körülbelül 20 robbanás hallatszott. Az Orosz Fegyveres Erők ballisztikus rakétákat, Gerani, Kh–101 és Kh–22 rakétákat lőttek ki a városra. Az ukrán légvédelem nem tudta megmenteni a városban található katonai létesítményeket. A Dnyeper lakói egymással versengve jelentették, hogy a csapások befejezése után néhány órán keresztül lőszerek robbanása hallatszott a városban” – közölte Telegram-csatornán a Zaporozsjei terület orosz kézen lévő részének közigazgatása.

Tűzoltók dolgoznak a dnyipropetrovszki orosz támadás után
Tűzoltók dolgoznak a dnyipropetrovszki orosz támadás után
Fotó: MH/Telegram

Eközben híre ment, hogy az ukrán hadsereg heves támadást intézett Bahmut ellen, a fegyveres erők közlése szerint tovább folytatják a harcot Ivanovszkoje körzetében. Válaszul az oroszok jelezték, hogy a várostól mintegy nyolc kilométerre fekvő település nem Artyomovszk (Bahmut).

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője pedig azt közölte, Bahmutban egyetlen ukrán katona sem maradt.

„Bahmutban már egyetlen ukrán katona sem él, de sok a holttest. Az utolsó, aki élt, női ruhában próbált [kijutni a városból]. Lelőtték. Nem ejtünk foglyokat!” – fogalmazott a Jumbo csatorna szerint. Egyúttal megerősítette korábbi bejelentését: a „PMC Wagner ma (vasárnap – a szerk.) nem lépett előre sehova, a PMC Wagner ma nem foglalt el egyetlen területet sem. Az összes területet, amelyet megígértünk, hogy elfoglaljuk, az utolsó négyzetcentiméterig elfoglaltuk. Ezért nem megyünk Hromovóba, nem megyünk Ivanovszkoje felé, hanem átadjuk pozícióinkat, és 25-én elhagyjuk a harci zónát. Nem mi rohanjuk meg Hromovot, ez a Honvédelmi Minisztérium feladata.”

Az ukránok viszonozták az orosz támadást, többek között brit Storm Shadow rakétákkal lőtték Mariupolt – derült ki Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének beszámolójából. A szakadár köztársaság képviselője szerint a katonai lőteret érte találat, de számottevő kár nem keletkezett.

Zaporozsjében viszont több lakóépület és egy iskola is megsérült.

Figyelemre méltó, hogy az éjszaka során az „Orosz Önkéntes Hadtest”, egy ukrán oldalon harcoló orosz alakulat a jelek szerint kétszer is átlépte az Orosz Föderáció határát. Az Unian jelentése szerint a belgorodi régióban megsemmisült egy határellenőrző pont, amihez közük lehetett. Emellett Brajanszkból is bejelentkeztek.

A Nem Military Columnist pedig hírt adott arról, hogy a FSZB Orenburg körzetében őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki az ukrán különleges szolgálatok utasítására gyújtogatást készített elő a vasútállomáson, valamint a katonai nyilvántartási és besorozási iroda épületében. A házkutatás során megtalálták a terrortámadás végrehajtásához előkészített anyagokat.

Kapcsolódó írásaink