Külföld

Szaúd-Arábia és több más arab állam nem hajlandó oldalt választani

Rijád továbbra is fenn akarja tartani a kétoldalú kapcsolatokat Oroszországgal és Ukrajnával

Rijád és más arab államok pártatlan álláspontot képviselnek az ukrán–orosz konfliktusban, és mindkét féllel fenn akarják tartani a kapcsolatot – jelentette ki Fejszál bin Farhán Ál Szaúd, Szaúd-Arábia külügyminisztere az Arab Liga pénteki dzsiddai csúcstalálkozójának befejezése után. Az eseményen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett.

Szaúd-Arábia és több más arab állam nem hajlandó oldalt választani
Volodimir Zelenszkij az Arab Liga találkozóján
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

„A válság kezdete óta az arab országok a pozitív semlegesség álláspontját képviselik, párbeszédet nyitottak az orosz és az ukrán féllel, miközben biztosítják az arab kapcsolatokat a két féllel. Szívesen meghallgatjuk az orosz-ukrán konfliktus mindkét oldalának álláspontját” – mondta Ál Szaúd az oroszhirek.hu szerint.

Az Arab Liga ülésén Volodimir Zelenszkij azt nehezményezte, hogy az arab országok nem csatlakoztak egyöntetűen az Oroszország elleni szankciókhoz.

A büntetőintézkedések bevezetését Szaúd-Arábia továbbra is elutasítja, ehelyett mindkét féllel fenn kívánja tartani a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatait, és változatlanul közvetíteni igyekszik a két fél között a béke előmozdítása érdekében.

Az OroszHírek megjegyezte: Rijád folyamatos együttműködése Oroszországgal az OPEC+, az olajexportőrök szövetsége révén bírálatokat váltott ki az Egyesült Államokból.

Kapcsolódó írásaink