Külföld

Lejtmenetben a német kormánypártok

A „jelzőlámpa-koalíció” pártjait megbüntették a választók a tehetetlenség és a közakarat semmibevétele miatt

Drasztikusan visszaesett a német kormánypártok népszerűsége az utóbbi egy évben. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a jobbközép CDU/CSU két éve nem volt olyan erős, mint most.

Lejtmenetben a német kormánypártok
Olaf Scholz
Fotó: AFP

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) számára készített új Allensbach-felmérés szerint az SPD mindössze 18 százalékon áll. Ez a legrosszabb érték, amelyet az Allensbach közvélemény-kutató intézet valaha is mért egy kancellárt adó párt esetében. Olaf Scholz beiktatásakor pártja 25,7 százalékon állt.

A CDU/CSU ezzel szemben a mostani felmérésben erősebb, mint az utóbbi 27 hónapban bármikor – jelenleg 32 százalékon áll. A legutóbbi szövetségi választáson Armin Laschet (CDU) kancellárjelölt alatt még csak 24,1 százalékot kapott.

A Zöldek és az AfD nagyjából holtversenyben állnak az F.A.Z. Allensbach-féle közvélemény-kutatásában. A Zöldeket 16, az AfD-t 15 százalékra mérték. Az FDP enyhén emelkedik, és már nyolc százalékon áll, a Baloldal öt százalékon stagnál.

Kapcsolódó írásaink