Külföld

A G7-ek vezetői megingathatatlan támogatásukról biztosították Ukrajnát

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) Hirosimában ülésező vezetői pénteki közleményükben leszögezték, hogy a jövőben is megingathatatlanul támogatják Ukrajnát.

A G7-ek vezetői megingathatatlan támogatásukról biztosították Ukrajnát
A G7-országok vezetői és meghívott vendégeik az ukrajnai háború mellett arról is beszélnek majd, hogyan kezeljék Kína egyre növekvő befolyását és katonai erőfitogtatását
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Michael Kappeler

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió vezetői zárt ajtók mögötti tanácskozásokat követően aláhúzták: „mindannyian kiállnak Oroszország illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziós háborúja ellen”.

Az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen kiemelte: meg kell adni Ukrajnának az eszközöket ahhoz, hogy sikeresen megvédje magát, és visszanyerje teljes szuverenitását és területi integritását. Ehhez biztosítani kell a katonai és pénzügyi támogatást, addig, ameddig csak szükséges.

A G7 eközben bejelentette az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések további szigorítását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megjegyezte: az a kihívás, hogy biztosítsák, a szankciók Oroszországnak fájnak, nem nekünk. Rámutatott: a csomagok egyre bonyolultabbak, és életbe léptetésük több politikai erőfeszítést igényel.

A G7-országok vezetői és meghívott vendégeik az ukrajnai háború mellett arról is beszélnek majd, hogyan kezeljék Kína egyre növekvő befolyását és katonai erőfitogtatását.

A G7-csúcstalálkozóval párhuzamosan Hszi Csin-ping kínai elnök a közép-ázsiai országok – Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – vezetőivel találkozik a kínai Hszianban.

Kapcsolódó írásaink