Külföld

Víz alatt Olaszország kedvelt tartománya

Víz alatt Olaszország kedvelt tartománya
Az özönvíz eddig kilenc ember halálát okozta
Fotó: AFP/ALESSANDRO SERRANO

Pusztító árvíz sújtja Olaszország középső területeit, különösen Emilia-Romagna tartományban vált kritikussá a helyzet, amelyről az Il Giornale tudósítója csónakból számolt be.

A Bologna központú régióban két nap alatt hat havi csapadék hullott, amely katasztrofális állapotokat eredményezett, a halottak száma óráról órára nő, jelenleg kilenc áldozatról van információ. Tizenötezer körüli azok száma, akik elöntött otthonaikból menekülni kényszerültek. Huszonegy folyó lépett ki medréből. Lerombolt vasúti pályák, utak, Bologna közeli összeomlott híd dermesztő látványa sokkolta nem csak a helyben lakókat.

Életek munkája vált a vízözön martalékává, mondta imába összekulcsolt kézzel Stefano Bonaccini tartományi elnök, majd hozzátette, ez már egy igen erős földrengés szintjét is meghaladó anyagi és mentális kárt okozott. Természetesen az emberek mentése a legsürgősebb, a kárfelmérés várhat a vészhelyzet elhárításáig.

Befogadó szállások sokasága várja az otthonaikat elvesztőket Riccionétől Ravennáig.

– Egyszerűen nem találok a helyzethez illő szavakat a pusztító áradás leírására, csak a mi városunkban 550 személy maradt fedél nélkül. Szinte mindenki feltűrte ingujját, és egy emberként segít a bajban – mondta keserűen Faenza polgármestere, Massimo Isola.

Szakértők szerint mindezt egy szokatlanul intenzív mediterrán ciklon okozta, amely Észak-Afrika partjainál született, majd az úgynevezett „Stau”-effektustól megbolondítva vonult felfelé a félszigeten. Ilyesmi akkor fordul elő, amikor egy légáram elveszíti páratartalmának egy részét, elhalad egy hegylánc felett, majd a szomszédos területeken több csapadékot eredményez, magyarázták a szakértők.

Emilia-Romagna kedvelt tengerparti városait, üdülőhelyeit is alaposan átalakította az özönvíz. A turisták által ismert struktúráknak csak romjai fedezhetők fel, így a nyári szezonkezdés késhet. Azoknak a magyaroknak, akik kora nyári pihenésüket erre a környékre tervezték, érdemes indulás előtt érdeklődni a város állapotáról mindazoknak.

Kapcsolódó írásaink