Külföld

Évmilliárdokig sugárveszélyes lehet az ukránok által lőtt terület

A MILAN-rakétákból szétszóródó tórium részecskék belégzése vagy lenyelése rákot okozhat és súlyos genetikai elváltozásokat is okozhat

A természetes háttérsugárzáshoz képest 40-120 százalékkal magasabb sugárzást mértek Ruzsicsanka falu határában. A település a nyugat-ukrajnai Hmelnickij mellett fekszik, amit a napokban a háború egyik legnagyobb robbanása rázott meg – írta az ukrajna.ru.

Évmilliárdokig sugárveszélyes lehet az ukránok által lőtt terület
Német katonák gyakorlatoznak a MILAN páncéltörő rakétával
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Maurizio Gambarini

A beszámoló szerint ezért az orosz bombázás során megsemmisült fegyverraktár, pontosabban az abban tárolt MILAN-típusú páncéltörő rakéták a felelősek. Ezekből Ukrajna több ezer darabbot kapott Németországtól és más nyugati államoktól.

A MILAN vezetékes félautomata parancsközlő rávezetést alkalmaz, vagyis a kezelőnek folyamatosan a célponton kell tartania az irányzékot a becsapódásáig. A rakétának több változata létezik, az elavult típusok, amelyeket az ukránok is használnak, egyenként körülbelül 2,5 gramm tórium-232-t tartalmaznak.

A tórium erősen sugárzó anyag, felezési ideje közel 14 milliárd év.

A rakéta detonációja során a tórium finom és durva porrá alakul, amely a robbanás epicentrumától sok méterre, sőt több tíz méterre is szétszóródik, megfertőzve a talajfelszínt. Az esővel bekerülhet a talaj mélyebb rétegeibe, akár a vízbázisba, de az apró szemcséket a szél is messzire sodorhatja.

Az alfasugárzás miatt a tórium tartalmu részecskék belégzése vagy lenyelése rákot okozhat és/vagy súlyos genetikai elváltozásokhoz vezethet a szervezetben. A cikk kiemeli: a veszélyt nem önmagában a becsapódás helyszíne jelenti, mert a talaj nem ad le számottevő sugárzást, hanem a részecskék bejutása a szervezetbe. Ez viszont akár úgy is megtörténhet, hogy valaki olyan növényeket fogyaszt vagy olyan állat húsából eszik, amelyet az ukránok által lőtt területeken termesztettek, illetve legeltettek.

Az orosz–ukrán háború nyomai tehát évmilliárdokon át kimutathatóak lesznek.

Kapcsolódó írásaink