Külföld

Betiltották a TikTokot az első amerikai államban

A TikTok korábban elismerte, hogy újságírók után kémkedtek az alkalmazottai

Az USA Montana államában 2024-től lép majd életbe a most jogszabályba foglalt tiltás, amely elérhetetlenné teszi a Google és az Apple alkalmazásboltjában a TikTokot – írta a Hvg.hu.

Betiltották a TikTokot az első amerikai államban
Az USA vezetése egyelőre nem tiltotta be az alkalmazást, de a montanai fecske könnyen nyarat csinálhat
Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP

Régóta a levegőben lóg már, hogy az Egyesült Államok betiltja a TikTok videómegosztót. Szövetségi szinten ez még nem történt meg, de Montana államban már megszületett a döntés.

Montana törvényhozása április elején 54–43 arányban szavazta meg azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy az alkalmazásboltoknak blokkolniuk kell a TikTok elérhetőségét az államban. A törvényjavaslat ezután annak a Greg Gianforte republikánus kormányzónak az asztalára került, aki korábban már betiltotta az alkalmazás használatát az állami eszközökön.

A kormányzó szerdán aláírta az államszerte érvényes tiltást elrendelő törvényt. Mint mondta, Montana igyekszik megvédeni az amerikai állampolgárokat attól, hogy az adataik a Kínai Kommunista Pártnál landoljanak.

A TikTok korábban elismerte, hogy újságírók után kémkedtek az alkalmazottai. Ott van például annak a brit újságírónőnek az esete, aki csak a macskájának hozott létre egy profilt a platformon, ám azon keresztül is meg tudták figyelni, hogy hol jár és kivel találkozik.

A TechCrunch szerint az egyelőre nem világos, hogy a tiltásnak technikailag miként szereznek érvényt. Az Apple és a Google valószínűleg igyekszik majd letörni a törekvést, hiszen ha egyes államok külön-külön hoznak törvényt a tiltásról, az okozhat majd fejfájást a két cégnek.

Az sem világos, hogy ha más államokban letölti valaki az appot, majd elutazik Montanába, akkor ott tudja-e azt használni, és ha igen, akkor szankcionálhatják-e ezért a hatóságok.

Emellett az is kérdés, milyen hatással lesz majd ez a lépés a függőben lévő szövetségi döntésre. Az USA vezetése egyelőre nem tiltotta be az alkalmazást, de a montanai fecske könnyen nyarat csinálhat.

A TikTokot üzemeltető ByteDance vezetőjét nemrég a Kongresszus is meghallgatta, ám nem tudta a döntéshozókat hatékonyan meggyőzni arról, hogy az alkalmazás nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára, és nincs bekötve a kínai állampárthoz.

Kapcsolódó írásaink