Külföld

A fő török ellenzéki párt több ezer szavazóhelyiség eredménye ellen fellebbezett

Minden egyes szavazatot figyelemmel követnek, még akkor is, ha ez az összesített eredményen nem is változtat

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szerdán közölte, hogy a vasárnapi elnök- és parlamenti választást illetően, amelyet Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő és pártja nyert, több ezer szavazóhelyiség eredménye ellen fellebbezett –jelentette a TRT Haber török állami televízió.

A fő török ellenzéki párt több ezer szavazóhelyiség eredménye ellen fellebbezett
Muharrem Erkek, a CHP elnökhelyettese
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Mehmet Eser

Muharrem Erkek, a CHP elnökhelyettese a párt székházában tartott sajtótájékoztatóján arról beszámolt be, hogy az elnökválasztással kapcsolatban 2269, a parlamenti választásra vonatkozóan pedig 4825 helyen éltek kifogással.

A vasárnapi választásokra Törökországban és külföldön összesen 201 807 szavazóhelyiséget alakítottak ki. Az államfőválasztás eredményével összefüggésben helyi idő szerint hétfő délután 17 óráig, míg a parlamenti választáséval kedd délután 15 óráig lehetett panaszt benyújtani – mondta Erkek, hozzátéve, hogy a CHP ezt idejében meg is tette.

A politikus aláhúzta: minden egyes szavazatot figyelemmel követnek még akkor is, ha ez az összesített eredményen nem is változtat.

Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját Erdogan hivatalban lévő elnök nyerte meg a szavazatok 49,51 százalékával. Az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak.

A parlamenti választás egyfordulós volt.

Kapcsolódó írásaink