Külföld

Az orosz védelmi minisztérium is cáfolta a nagyszabású ukrán ellentámadást

A frontvonal nagy részén viszonylag nyugodtnak tűnik a helyzet, csak Artyomovszkban (Bahmut) és környékén vannak heves harcok – közölték az oroszok

„Az egyes Telegram-csatornák által közölt jelentések, amelyek szerint a frontvonal mentén több helyen »áttörték a védelmet«, nem helytállók” – közölte a minisztérium moszkvai idő szerint 23 óra körül.

Az orosz védelmi minisztérium is cáfolta a nagyszabású ukrán ellentámadást
Bahmut védői: Aggódunk, hogy nyugati szövetségeseink belefáradnak a megsegítésünkbe (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Muhammed Enes Yıldırım

„Az általános helyzet a különleges katonai művelet területén ellenőrzés alatt áll.”

Az orosz hadsereg szerint Artyomovszk utolsó megmaradt részét a légierő és a tüzérség támogatásával ostromolták, miközben a várostól északnyugatra, Malo-Iljinkovka irányában „folyamatos harc” folyt az ukrán egységek támadásának visszaverése érdekében, „súlyos ellenséges veszteségekkel, emberéletben és felszerelésben”.

A donyecki fronton nyolc ukrán támadást és három felderítési kísérletet vertek vissza erővel – közölte az orosz hadsereg. Az orosz erők folytatják az erőfeszítéseket, hogy elfoglalják egész Marijinkát, és blokád alá vegyék Avdejevkát.

Az ukrán csapatok két százada támadást kísérelt meg Kremenna felé, de visszaverték őket. Három felderítőcsapat pedig Kupjanszk közelében, északabbra vereséget szenvedett. A minisztérium először azt mondta, hogy délen a herszoni és a zaporozsjei fronton nem voltak „aktív műveletek”, de később közzétette az orosz tüzérség által a herszoni fronton okozott ukrán veszteségek listáját, és beszámolt 12 HIMARS-rakéta és egy Szu–25-ös támadó repülőgép lelövéséről.

Korábban a nap folyamán több katonai tudósító arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadás megkezdődhetett, „áttörés” történt Artyomovszk közelében, és a frontvonal mentén több támadás is történt. Az egyik tudósító katonai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az ukránok vegyi fegyvereket is bevetettek a zaporozsjei front egy szakaszán.

Kijev egyelőre nem kommentálta a csütörtöki megmozdulásokat.

Kapcsolódó írásaink