Külföld

Rendezi kapcsolatait Szíria és Törökország

Damaszkusz orosz és iráni közreműködéssel fokozatosan kitör a nemzetközi elszigeteltségből

Törökország, Szíria, Irán és Oroszország megállapodott abban, hogy ütemtervet dolgoznak ki az Ankara és Damaszkusz közötti, a szíriai konfliktus során megromlott kapcsolatok újjáépítésére – közölte az orosz külügyminisztérium.

Rendezi kapcsolatait Szíria és Törökország
Irán, Oroszország, Szíria és Törökország külügyminiszterei Moszkvában
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az OroszHírek beszámolója szerint a négy ország vezető diplomatái – Mevlüt Cavusoglu török, Faisal Mekdad szíriai, Hossein Amir-Abdollahian iráni és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – „érdemben és őszintén megvitatták a szíriai–török államközi kapcsolatok helyreállításának különböző kérdéseit”.

Moszkva szerint minden fél hangsúlyozta elkötelezettségét Szíria szuverenitásának és területi integritásának megőrzése mellett, és megállapodtak a kétoldalú és négyoldalú kapcsolatok folytatásában.

Cavusoglu török külügyminiszter a Facebookon azt írta, hogy az orosz fővárosban olyan kérdéseket vitattak meg, mint például a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés vagy a szíriai menekültek visszatérési feltételeinek megteremtésére irányuló közös munka.

A szíriai külügyminisztérium hozzátette: a felek azt is hangsúlyozták, hogy növelni kell a Szíriának nyújtott nemzetközi segítséget az ország újjáépítéséhez a nemzetközi terrorizmus elleni, több mint egy évtizede tartó harc után.

Kapcsolódó írásaink