Külföld

A földrengésnél is súlyosabb problémát okozhatnak Törökországban a törmelékből származó mérgező anyagok

A rengések akkora pusztítást hagytak maguk után, hogy a nyomainak eltüntetése a kormány szerint több mint 103 milliárd dollárba kerülhet

Azbeszt, szilícium-dioxid, higany és ólom is szerepel a februári hatalmas földrengések utáni törmelékek között. De ezek mellett még több ezer méreganyag került a levegőbe és a talajba, amelyek további egészségügyi kockázatokat jelentenek a földrengések túlélői számára Törökországban – írta meg a hirado.hu.

A földrengésnél is súlyosabb problémát okozhatnak Törökországban a törmelékből származó mérgező anyagok
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Bulent Kilic

A Reuters környezet-egészségügyi szakemberekkel és szakértőkkel beszélt, akik szerint a lerombolt épületekből felszabaduló hatalmas porfelhők megmérgezik a folyókat és a növényeket, nagyon károsak a tüdőre, emberi szervekre; évekig súlyos egészségügyi problémákkal kell számolni az országban.

A földrengések után maradt törmelék puszta mennyisége még más nagy katasztrófákhoz képest is óriási. Az ENSZ becslése szerint a katasztrófa legalább tízszer annyi törmeléket „termelt”, mint a legutóbbi, 1999-es nagy törökországi földmozgások.

Számos szemtanú beszámolója és televíziós felvétel szerint az emberek sok helyen siettek eltakarítani a romhegyeket, és válogatás nélkül kidobták az épületek tartalmát. A probléma ezzel az, hogy a veszélyes anyagok egy épület számos részén jelen lehetnek, a festéktől a csövekig.

Egyes szakértők szerint a mérgező szennyeződés „másodlagos katasztrófája” még a rengéseknél is súlyosabb lehet.

„Optimista becsléssel azt mondanám, hogy hárommillió ember lesz beteg” – mondta Mehmet Şeyhmus Ensari építőmérnök, törökországi azbesztmentesítési szakértő.

A hulladék ártalmatlanítása az országban szabályozatlan, és emiatt helyiek a hatékonyabb védelemért demonstráltak. Áprilisban orvosokból, környezetvédelmi mérnökökből és ügyvédekből álló csoport pert indított, hogy állítsák le a hulladéklerakást az otthonok, kórházak, imahelyek, olajfaligetek és part menti vizes élőhelyek közelében. Állításuk szerint ugyanis az elmúlt időszakban legalább 15 helyen 85 ezer tonna mérgező anyagot tartalmazó építési törmeléket helyeztek el.

Az egészségügyi problémák még évtizedekig fognak jelentkezni – mondták a szakértők. Sokkal több embernek – különösen a gyerekeknek – lesz rákos megbetegedése, vesebetegsége és idegrendszeri problémája.

„Megszaporodnak a légzőszervi megbetegedések, a szembetegségek, az asztmás rohamok, az allergiás reakciók és a tüdőbetegségek” – mondta Ali Kanatli, a Török Orvosok Szövetsége küldöttségének vezetője a földrengés sújtotta területeken. „Ezekkel a problémákkal a következő években is szembe kell néznünk” – tette hozzá.

A szokásos bontások során a veszélyes anyagokat eltávolítják az épületekből, mielőtt lebontanák őket. Azonban ebben az esetben a földrengések ezt lehetetlenné tették.

Sok városban a mentőcsapatokat a földrengés utáni hetekben teherautók és kotrógépek ezrei váltották fel. Az AFAD katasztrófavédelmi ügynökség szerint több mint 13 ezer járművet vetettek be az érintett területeken.

A rengések akkora pusztítást hagytak maguk után, hogy a nyomainak eltüntetése a kormány szerint több mint 103 milliárd dollárba, Törökország 2021-es GDP-jének egynyolcadába kerülhet. A földrengések tizenegy tartomány több városában pusztítottak, lakóházak, kórházak, mecsetek és műemlékek semmisültek meg.

Az érintett régiókban több mint 300 ezer épület dőlt össze, vagy le kellett bontani, annyira megrongálódott – derül ki Murat Kurum környezetvédelmi, urbanizációs és éghajlatváltozási miniszter márciusi nyilatkozatából.

Szakértők szerint a műanyag, azbeszt, nehézfémek és más szennyező anyagok örökre a táplálékláncban maradnak, a mérgező szennyeződés „másodlagos katasztrófája” még a rengéseknél is súlyosabb lehet.

Az ENSZ fejlesztési programja szerint a pusztításból származó törmelék mennyisége meghaladja a százmillió köbmétert, ami körülbelül tízszerese a 2010-ben Haitit ért nagy földrengés után maradt törmelék mennyiségének – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink