Külföld

Aggódik az elnök a nukleáris erőmű miatt

Rossz a helyzet a zaporizzsjai létesítmény környékén

Különös figyelemmel kíséri a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Zaporizzsja megye területén történteket. A térségben kitelepítés van érvényben, amely Enerhodar városára és az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

Aggódik az elnök a nukleáris erőmű miatt
Rafael Mariano Gross: Kiszámíthatatlanná válhat a helyzet
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Askan Kayagan

Veszélyesnek tartja Rafael Mariano Gross, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója a zaporizzsjai atomerőmű környékén folyó kitelepítéseket. Mint a szervezet honlapján közölte, a térségben a általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik.

„Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt” – fogalmazott. Hozzátette, „most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét”.

Jevgenyij Balickij, a nyolcvan százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről pénteken hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben. Vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy a tizennyolc Zaporizzsja megyei település lakosait az Azov-tenger partján fekvő Bergyanszkba és Primorszkba telepítik ki.

Kapcsolódó írásaink