Külföld

Lavrov: Zelenszkij egy bábu a Nyugat kezében

Nem vele kell tárgyalni, hanem a gazdáival

A Nyugat és Oroszország végül le fog ülni tárgyalni a nézeteltéréseikről, de ezt a párbeszédet nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell lefolytatni, hanem azokkal, akik őt bábuként használják – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, írja az oroszhírek.hu.

Lavrov: Zelenszkij egy bábu a Nyugat kezében
Orosz tiltakozó jegyzéket kapott a moszkvai amerikai nagykövetség
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Selcuk Acar

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminisztereinek az indiai Goában tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva Lavrov megismételte, hogy Moszkva „soha nem volt hajlandó rendezni azokat a kérdéseket, amelyek az USA és szatellitái azon akcióiból erednek, hogy Ukrajnát fegyverekkel pumpálják”, hogy az harcolhasson Oroszország ellen.

A miniszter megjegyezte, hogy a világ számos országában egyre inkább tudatosul, hogy ezeket a feszültségeket nem lehet kizárólag az ukrajnai konfliktus befagyasztásával enyhíteni.

„Mindenki megérti, hogy a folyamatban lévő események geopolitikai természetűek” – mondta.

„A fő geopolitikai probléma megoldása nélkül – hogy a Nyugat arra törekszik, hogy megőrizze hegemóniáját és ráerőltesse saját akaratát mindenkire – lehetetlen megoldani a válságokat Ukrajnában és a világ más részein” – tette hozzá Lavrov.

Az orosz diplomata rámutatott Kína 12 pontos tervére az ukrajnai politikai rendezésről, amelyet február végén tettek közzé. Lavrov elmondta, hogy bár a terv magát a konfliktust igyekszik rendezni, sokkal globálisabb és átfogóbb kérdésekre is összpontosít.

„Mindezt természetesen nem Zelenszkijjel kell megvitatni, aki egy bábu a Nyugat kezében, hanem közvetlenül a gazdáival” – mondta Lavrov, megjegyezve, hogy ilyen tárgyalásokra „előbb-utóbb” sor kerül.

Április elején, egy közelgő ukrán tavaszi ellentámadásról szóló spekulációk közepette Antony Blinken amerikai külügyminiszter kizárta a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalásokat, arra utalva, hogy az ilyen tárgyalások csak abban segítenék Oroszországot, hogy „megerősítse” területi igényeit.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra, ha az elismeri „a valóságot a helyszínen”, beleértve négy olyan korábbi ukrán régió új státuszát, amelyek tavaly ősszel elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak. A népszavazásokkal nagyjából egy időben azonban Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi orosz vezetéssel.

Kapcsolódó írásaink