Külföld

Kenyai szakembereket invitálna Németországba Olaf Scholz

Magasan képzett kenyai szakemberekkel enyhítené a németországi munkaerőhiányt Olaf Scholz német szövetségi kancellár – derült ki Scholz pénteki afrikai nyilatkozatából.

Kenyai szakembereket invitálna Németországba Olaf Scholz
Olaf Scholz: Németország célja a legális munkaerő-migráció erősítése az illegális migráció visszaszorítása mellett
Fotó: AFP/Wolfgang Kumm

„Gazdaságunk számos területe számára nagy potenciált látunk a szakképzett kenyai munkaerő bevándoroltatásában” – jelentette ki a német kancellár a William Ruto kenyai elnökkel Nairobiban folytatott tárgyalását követően.

Elmondta, hogy Németország célja a legális munkaerő-migráció erősítése az illegális migráció visszaszorítása mellett, hozzátéve, hogy ezen „minden érintett fél csak nyerhet”. Ruto kenyai elnök támogatásáról biztosította a német kezdeményezést.

Németország az érintett országokkal kötött kétoldalú megállapodásokkal kívánja rendezni a kérdést.

Németország elsősorban Kenya informatikai és digitális technológiai szakemberei iránt érdeklődik. Kenya fővárosát ugyanis az amerikai Szilícium-völgy mintájára az innovatív csúcstechnológiai start-up cégek ottani pezsgő élete miatt újabban „Szilícium-szavannaként” is emlegetik.

A német kormánykoalíció kinyilvánított célja a szakképzett munkaerő bevándorlásának a megkönnyítése. Hubertus Heil munkaügyi miniszter a múlt héten a Bundestagban erről folytatott vitában arról beszélt, hogy minden eszközt meg kell ragadni a munkahelyek betöltéséhez szükséges szakképzett munkaerő biztosítása érdekében.

„Különben 2035-re hétmillió munkavállaló és szakmunkás fog hiányozni” – figyelmeztetett.

Kapcsolódó írásaink