Külföld

Az utolsó előkészületek zajlanak Londonban III. Károly koronázása előtt

Az utolsó előkészületek zajlottak pénteken Londonban és az Egyesült Királyságban III. Károly király koronázása előtt.

Az utolsó előkészületek zajlanak Londonban III. Károly koronázása előtt
Több tízezren táboroztak a koronázási ceremónia fő helyszínein, köztük a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárúton. Nekik délután váratlan élményben volt részük, amikor előzetes bejelentés nélkül megjelent körükben a király
Fotó: AFP/Pool/Toby Melville

A királyt és hitvesét, Kamillát 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg hetven éve, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját és 1066 karácsonyán a normann hódítót, I. Vilmost is.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó. A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

A Buckingham-palota által ismertetett részletek szerint a koronázási ünnepségek első mozzanataként, szombat délelőtt a király és hitvese díszes menet (The King’s Procession) élén a palotából a Westminster-apátságba hajtat.

A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást (The Coronation Procession) vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család több tagja megjelenik a palota híres erkélyén, és üdvözli a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.

Itt köszöntötte csaknem nyolc évtizeddel ezelőtt, a második világháború európai hadszínterein aratott szövetséges győzelem napján az ünneplő milliókat III. Károly nagyapja, VI. György király és Winston Churchill miniszterelnök. A koronázás másnapján, vasárnap nagyszabású koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában.

A rendezvényen, amelyet a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez, állít színpadra és közvetít, mások mellett fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

A Take That eredeti tagjai közül Gary Barlow, Howard Donald és Mark Owen lép fel a vasárnapi megakoncerten, hírek szerint azonban Robbie Williams nem vállalta a szereplést. A közönséget a BBC által szervezett országos sorshúzáson választották ki. A szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kapott a windsori koronázási koncertre, amelyet így 20 ezren tekinthetnek meg a helyszínen.

A világhírű szupersztárok mellett fellépnek a zenei rendezvényen különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is.

A szereplők között lesznek mások mellett olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint a LMBTQ-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

A nagyszabású rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz, The Big Help Out címmel.

III. Károly király életének 75. évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak. Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órát tartott, a ceremóniára csaknem kilencezren voltak hivatalosak.

Az udvar már korábban is jelezte, hogy III. Károly szombati koronázási ceremóniája rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz, és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják.

Péntekre lezajlottak a hét évtizede példátlan esemény utolsó előkészületei is, a résztvevők – köztük a több ezer fős katonai díszalakulatok – megtartották a végső főpróbákat.

Pénteken már több tízezren táboroztak a koronázási ceremónia fő helyszínein, köztük a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárúton. Nekik délután váratlan élményben volt részük, amikor előzetes bejelentés nélkül megjelent körükben a király, valamint elsőszülött fia, Vilmos trónörökös és felesége, Katalin hercegnő, és hosszasan elbeszélgettek az út mentén táborozókkal.

A szombati koronázást szinte példátlan biztonsági készültség kíséri.

A Scotland Yard ismertetése szerint a koronázási hétvégén összesen csaknem 30 ezer, a koronázás napján több mint 11 500 rendőr lesz szolgálatban. A londoni rendőrség közölte: London belvárosában arcfelismerő technológiát is alkalmazni kíván, és a figyelőlista olyanokra összpontosít, akiknek jelenléte a koronázás napján „aggályokat vetne fel a lakosság védelme szempontjából”.

Közöttük vannak mindazok, akik ellen körözés vagy elfogatóparancs van érvényben.

A Scotland Yard „toleranciaküszöbe alacsony lesz bármiféle rendzavarással szemben” – fogalmaz figyelmeztetően a rendőrségi közlemény.

Kapcsolódó írásaink