Külföld

Több százezer menekült érkezett Kárpátaljára

Interjút adott az InfoRádiónak Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Mint kifejtette, az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarság létszáma jelentősen csökkent.

Több százezer menekült érkezett Kárpátaljára
Brenzovics László: Komoly feszültséget okoz az oktatási törvény
Fotó: Ficsor Márton / Magyar Hírlap

Nem tudjuk a kárpátaljai magyarságnak a pontos számát, éppúgy, ahogy az ukrán lakosságét sem, legfeljebb megbecsülni lehet – mondta az InfoRádióban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Mint kifejtette, szerinte a kérdésre csak a háború vége után lehet választ adni, hiszen sokan ideiglenesen jöttek el Magyarországra, és csak a helyzet stabilizálódásával szeretnének visszatérni.

Az kétségtelen, hogy a kárpátaljai magyarság létszáma jelentősen csökkent, bár az iskolába beiratkozott és ott tanuló gyerekek száma nem apadt radikálisan – hangoztatta Brenzovics László.

Megjegyezte, hogy a külföldön dolgozó férfiak jelentős része nem tért haza a háború kirobbanása után. Brenzovics László azt mondta, a katonai kormányzás kijelentése szerint félmillió menekült tartózkodik Kárpátalján. Ez olyan szám, mintha Magyarországra ötmillióan érkeztek volna.

Brenzovics László szerint komoly feszültséget okoz az oktatási törvény, melynek értelmében szeptember 1-jétől magyar iskola nem lehet, csak magyar osztályok lehetnek az ukrán tannyelvű iskolában. Az 5. osztálytól a tantárgyak egy részét ukrán nyelven kell oktatni, emellett megszűnt a magyar nyelven letehető érettségi is, és még több szempontból korlátozzák a kárpátaljai magyarság oktatási jogait.

Kapcsolódó írásaink