Külföld

Halállal is büntethetik a pedofíliát

„Floridában úgy gondoljuk, hogy csak az a helyes, hogyha a legsúlyosabb bűncselekményeket a lehető legszigorúbb módon büntetjük” – fogalmazott Florida állam republikánus kormányzója a Híradó.hu szerint. Ron DeSantis hétfőn írt alá egy új bűnügyi tárgyú törvénycsomagot, amely a halálbüntetés kirovását is lehetővé teszi azokra a pedofil elkövetőkre, akik 12 év alatti gyermekek ellen szexuális erőszakot követnek el.

Halállal is büntethetik a pedofíliát
Ron DeSantis
Fotó: AFP/Ronda Churchill

A törvénnyel „világossá tesszük, hogy Floridában kiállunk a gyermekek védelme mellett, ugyanis sajnálatos módon társadalmunkban nagyon sok szexuális bűncselekményt követnek el 12 év alatti gyermekek sérelmére. Ezen szörnyű bűncselekmények elkövetői gyakran sorozatos elkövetők, és ha valaki egyszer megteszi, hogy egy gyereket megerőszakol – és ezek nagyon fiatal gyerekek, néha hat-, hét- és nyolcévesek –, akkor ezt jó eséllyel újra meg fogja tenni, hacsak nem állítjuk meg őket, és nem nyerik el méltó büntetésüket – fogalmazott DeSantis.

A kormányzó továbbá arra is rávilágított, hogy ez az új intézkedés az amerikai legfelsőbb bíróság által hat-hét éve hozott döntést is megkérdőjelezi, amely szerint nem lehet halálbüntetést alkalmazni olyan bűncselekmények esetében, mint a nemi erőszak, még akkor sem, ha az elkövetők számos esetben 12 év alatti gyermekeket bántalmaztak.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a döntés rossz. (…) Ezzel a törvényjavaslattal tehát egy olyan eljárást lehet kezdeményezni, amely lehetővé teszi, hogy megtámadjuk ezt a precedenst, és azt mondhassuk, hogy Floridában úgy gondoljuk, hogy a legsúlyosabb bűncselekményekért a legszigorúbb büntetés jár” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink