Külföld

Kijev súlyos összeget róna ki Magyarországra az orosz olajért

Jelentősen megemelné Ukrajna a kőolaj vámját

Két lépésben, júniusban és augusztusban is jelentősen megemelné az ukrajnai vezetékes olajhálózat üzemeltetője, az Ukrtransznafta a Barátság kőolajvezetéken szállított orosz olaj vámját – számolt be az Index.

Kijev súlyos összeget róna ki Magyarországra az orosz olajért
Barátság kőolajvezeték
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Már március elején is felmerült, hogy az ukrán vállalat egy nagy emelést hajthat végre, és megemelheti a Szlovákia, Magyarország és a Csehország felé tartó orosz kőolaj tranzitdíját. A lap szerint korábban az iparági források arról írtak, hogy tonnánként 27,2 euróra emelkedhet az ár. A kijevi kormányzat a tarifa emelését a háborúban elpusztult kőolajszállítási infrastruktúra újjáépítésének költségeivel magyarázza – írják.

Ez az áremelés végül elmaradt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont április 11-én, Moszkvában arról beszélt, hogy valóban rendezni kell a tranzitdíj kérdését az ukrán féllel. A portál szerint most az is kiderült, hogy várhatóan mennyivel fog nőni a tranzitdíj.

A neftegaz.ru cikkében – az Argus hírügynökség hivatkozva – azt írták, hogy a következő hónapokban két alkalommal is jelentősen nőni fog az orosz olaj ukrajnai vámja, az alábbi módon:

  • június 1-től kezdve 25 százalékkal nő a vám mértéke, tonnánként 17 euróra.
  • majd utána augusztus 1-től jön egy újabb, 23,5 százalékos emelés, amivel tonnánként 21 euróra nő a vámdíj.

Jelenleg tonnánként 13,6 euró vámot kell fizetni a vezetéken szállított orosz olaj után (az év elején, január 1-től kezdve ugyanis már volt egy 18,3 százalékos emelés). A háború kitörésekor még tonnánként 9 euróra vámolták meg az orosz kőolajat – írják.

Kapcsolódó írásaink