Külföld

Tiltakoznak a V4-országok agrárkamarái az ukrán gabona vámmentes behozatala ellen

A négy visegrádi ország agrárkamarái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az ukrán gabona vámmentes behozatalát az Európai Unióba – közölte Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke a négy kamara képviselőinek keddi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a dél-morvaországi Brünnben.

Tiltakoznak a V4-országok agrárkamarái az ukrán gabona vámmentes behozatala ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas/Laure Boyer

A CTK hírügynökség jelentése szerint Jan Dolezal elmondta: a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordul Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására. A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni – emelte ki. „Amennyiben az Európai Bizottság nem reagál időben kérésünkre, készek vagyunk Brüsszelbe menni, és ott tiltakozni” – hangsúlyozta a cseh agrárkamara képviselője.

Csehország gabonatartalékai jelenleg 2,6 millió tonnát tesznek ki, ami 40 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. „A cseh termelők nem tudják eladni gabonájukat. Hagyományos vevőik, a németek és a lengyelek nem akarnak semmit sem venni, mert piacuk telített ukrán gabonával” – mutatott rá.

Jan Dolezal szerint jelenleg gyakorlatilag képtelenség megállapítani, hogy pontosan mennyi ukrán gabona és más mezőgazdasági termék érkezett az EU-ba bármiféle ellenőrzés nélkül.

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői kedden Brünnben emlékeztetőt írtak alá, amelyben a Brüsszelhez intézett felhívás mellett szolidaritásukat is kinyilvánítják Ukrajnával. Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabonabehozatalra kivetett vámból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket.

Kapcsolódó írásaink