Külföld

Japán jóváhagyta az ország első abortusztablettáját

A helyi média jelentése szerint a gyógyszer kétféle tablettából áll

Noha más országokban immáron évtizedek óta elérhető az abortusztabletta, Japán most döntött a gyógyszer jóváhagyásáról – írta meg a liner.hu.

Japán jóváhagyta az ország első abortusztablettáját
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A CNN jelentése szerint a japán egészségügyi minisztérium egyik testülete jóváhagyta az ország első abortusztablettáját, mely hatalmas lépés a kormány részéről. A minisztérium gyógyszerészeti bizottsága pénteken hagyta jóvá a MeFeego Pack nevű, a brit Linepharma gyógyszergyár által gyártott abortusztablettát – írta meg a liner.hu.

A Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium szóvivője megosztotta, az illetékesek első körben januárban ültek össze, hogy felülvizsgálják a gyógyszert, majd arra kérték a nyilvánosságot, hogy online formában osszák meg véleményüket a jóváhagyás kapcsán.

A helyi média jelentése szerint a gyógyszer kétféle tablettából áll, és a terhesség első kilenc hetében alkalmazható. A Japánban végzett klinikai vizsgálatok alapján a résztvevők 93 százalékánál 24 órán belül hatékony volt a gyógyszer.

A gyógyszer a Mifeprisztont és a Misoprosztolt kombinálja, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban felvett az alapvető gyógyszerek listájára, továbbá biztonságosnak és hatékonynak minősítette.

A lap emlékeztetett, Japánban eddig csak műtéti beavatkozással volt elérhető az érintettek számára az abortusz, ám a WHO már több alkalommal is jelezte, hogy a módszer „elavult”, kevésbé biztonságos és fájdalmasabb is, s felszólított, hogy helyettesítsék más gyógyszeres kezeléssel a beavatkozást, például abortusztablettákkal – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink