Külföld

Felére csökkent a napi egymilliós büntetés

Az Európai Unió Bírósága napi egymillió euróról napi ötszázezer euróra csökkentette azt a pénzbüntetést, amelyet azért szabott ki Lengyelországra 2021 októberében, mert a lengyel kormány, az EU-bíróság rendelkezésével szembemenve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését – közölte a luxemburgi székhelyű uniós testület pénteken.

Felére csökkent a napi egymilliós büntetés
Az Európai Unió Bírósága pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy március 10-én Lengyelország azt kérte a bíróságtól, hogy vonja vissza vagy módosítsa a szóban forgó kényszerítő bírságot kiszabó végzést
Fotó: MH

Az ügy előzménye, hogy 2021-ben az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz Lengyelországgal szemben annak megállapítására, hogy a lengyel igazságszolgáltatási szervezetrendszert érintő bizonyos jogszabályi változások sértik az uniós jogot.

Az Európai Unió Bírósága az év júliusának közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

Az uniós bíróság 2021 októberében arról határozott, hogy a júliusi végzésével elrendelt intézkedések hatékonyságát kényszerítő bírság kiszabásával erősíti meg annak érdekében, hogy „Lengyelország ne késlekedjen meghozni a fegyelmi kamarák megszüntetésével kapcsolatos végső nemzeti bírósági döntést, így összhangba hozva rendelkezéseit az uniós joggal”.

Az akkori határozat értelmében az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének.

Az Európai Unió Bírósága pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy március 10-én Lengyelország azt kérte a bíróságtól, hogy vonja vissza vagy módosítsa a szóban forgó kényszerítő bírságot kiszabó végzést. Lengyelország azzal érvelt, hogy a jogszabályi változások következtében teljes mértékben eleget tett az említett ideiglenes intézkedésekből eredő kötelezettségeinek.

Az uniós bíróság megvizsgálta, hogy Lengyelország bizonyította-e a körülmények olyan megváltozását, amelynek következtében a szóban forgó kényszerítő bírság már nem indokolt. A bírói testület azt állapította meg, hogy a Lengyelország által elfogadott intézkedések nem elegendők a 2021. július 14-i végzésben elrendelt valamennyi ideiglenes intézkedés végrehajtásának biztosításához.

Mindezek ismeretében pénteken hozott végzésében az uniós bíróság a kényszerítő bírság összegét naponta 500 ezer euróra csökkentette.

Emlékeztettek ugyanakkor, hogy az ideiglenes intézkedés bármikor módosítható vagy visszavonható a körülmények olyan megváltozása esetén, amely megkérdőjelezi az ideiglenes intézkedésről határozó bíró által lefolytatott értékeléseket – tájékoztatott az uniós bíróság.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, valamint törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, ami veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A lengyel alkotmánybíróság 2021 őszén olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak.

Kapcsolódó írásaink