Külföld

Josep Borell kétli, hogy az afrikaiak tudnák, hol van Oroszország

Az uniós diplomácia vezetője tavaly azért fenyegette Malit, mert katonai együttműködésre készült lépni az oroszokkal. Most viszont már azt állítja: az afrikaiak valószínűleg azt sem tudják, kicsoda Vlagyimir Putyin.

Josep Borell kétli, hogy az afrikaiak tudnák, hol van Oroszország
Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: Pool/Hans Lucas via AFP/Dursun Aydemir

Meglepő kijelentésre ragadtatta magát az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a minap. Josep Borell az Európai Parlament külföldi beavatkozással foglalkozó bizottságának ülésén azt mondta: szerinte megkérdőjelezhető az őszinteségük azoknak az afrikaiaknak, akik bármilyen formában kiállnak Oroszország mellett, mivel többnyire valószínűleg azt sem tudják, hol van, hol zajlik a háború, és kicsoda Vlagyimir Putyin.

„De. Afrikában pontosan tudják, mi az az Oroszország, és hogy hol található. Afrikában tudják, milyen szerepet játszott Oroszország a gyarmatosítás alóli felszabadulásukban. Szinte egyetlen afrikai ország sincs, amely ne kapta volna meg a politikai, információs, gazdasági és olykor katonai támogatásunkat. Nagyon stabil, jó, baráti kapcsolataink vannak az afrikai országokkal, és ez jövőben is így lesz” – szögezte le a RIA Novosztyi tudósítása szerint az orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszul.

Vlagyimir Putyin hozzátette: ha a Nyugat tudná, hol található Afrika, és milyen állapotban vannak az afrikai emberek, akkor „nem akadályoznák az afrikai kontinens orosz élelmiszerrel és orosz műtrágyával való ellátását”.

Érdemes megemlíteni, Borell nemcsak általánosságban vonta kétségbe az afrikaiak tájékozottságát, hanem külön is kiemelte a „bamakói utcagyerekeket”. Mali nem véletlenül válhatott az uniós politikus gúnyának tárgyává, az egykori francia gyarmat ugyanis tavaly elhatározta, nem hosszabbítja meg katonai együttműködését Párizzsal, helyette inkább az oroszokra bízza a kiképzést. Erre a franciák kilásba helyezték, hogy minden támogatást megvonnak az országtól, majd Borell is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint Bamakó lépése „súlyosan érintheti az EU és Mali kapcsolatait”.

Kapcsolódó írásaink