Külföld

A marihuána rekreációs célú felhasználásának engedélyézését tervezi a német kormány

A rendelkezést a törvényhozás mindkét házának jóvá kell hagynia

Az év végéig legalizálhatják a marihuána rekreációs célú használatát Németországban – derült ki Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter szerdai bejelentéséből.

A marihuána rekreációs célú felhasználásának engedélyézését tervezi a német kormány
A kormány egyúttal engedélyezné a kannabisz termesztését és terjesztését egyes, engedéllyel rendelkező szövetkezeteknek is
Fotó: PABLO PORCIUNCULA / AFP

A maximum 25 grammnyi marihuána birtoklását, illetve három tő termesztését lehetővé tévő döntés hírét Karl Lauterbach egészségügyi miniszter is megerősítette.

A kormány egyúttal engedélyezné a kannabisz termesztését és terjesztését egyes, engedéllyel rendelkező szövetkezeteknek is.

A bejelentés előtt Berlin egyeztetéseket folytatott az ügyben az Európai Bizottsággal is. Ezt követően elvetették azt az elképzelést, amely lehetővé tette volna a marihuána árusítására szakosodott boltok létesítését.

A rendelkezést a német törvényhozás mindkét házjának jóvá kell hagynia.

Lauterbach már tavaly ősszel beterjesztett egy ilyen jellegű javaslatot, ám akkor többen aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy a lépés összeférhetetlen lenne a nemzetközi és az európai uniós jogszabályokkal.

Lauterbach októberben kudarcnak nevezte a kannabisz illegális kábítószerként kezelését, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltását és üldözését. Hangsúlyozta: a kormány célja nem a fogyasztás további növelése, hanem a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése, és a feketepiac visszaszorítása.

Németország – több más európai országgal együtt – korábban már engedélyt adott a kannabisz korlátozott, orvosi célú felhasználására.

Kapcsolódó írásaink