Külföld

Kína arra készülhet, hogy hátba döfje Oroszországot?

Az egyik megközelítés alapján kijelenthető, hogy „Kína hátba döfni készül Oroszországot”, vannak már olyan nyilatkozatok, amelyek erre utalnak – jelentette ki Somkuti Bálint az Ultrahang műsorában, tudatta a Mandiner.

Kína arra készülhet, hogy hátba döfje Oroszországot?
Kilencemeletes épületbe csapódott lövedék Dnyipróban, sok a halálos áldozat
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint eközben nincs információ arról, mekkora delegációval érkezett Pekingbe Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen kínai látogatása pedig ad-hoc utazásnak tűnik.

Somkuti szerint elképzelhető, hogy Kína arra készül, becsapja a Nyugatot, ahogy az fordítva már sok esetben megtörtént.

A hadtörténész nem tartja valószínűnek, hogy egy amerikai–európai–kínai trojka rá tudná kényszeríteni Oroszországot az orosz–ukrán háború lezárására, mivel számos olyan terület van, amellyel kapcsolatban Moszkva kényelmetlen helyzetbe hozhatná később Pekinget: a szakértő Tibet és Tajvan példáját emelte ki.

Somkuti Bálint a NATO-val kapcsolatban arról beszélt, a szövetség hadereje erős, modern vadász- és lopakodóbombázóval rendelkezik, olyan eszközökkel is, amelyekkel senki más nem rendelkezik a világon. A modern hadviselés megkerülhetetlen elemévé vált az információs fölény, az, hogy melyik fél tud többet a másikról, ebben pedig Amerika továbbra is világelső műholdjai révén, tette hozzá a szakértő.

„Bár politikailag rossz irányba halad a NATO, a katonai képességei – alapvetően Amerikának köszönhetően – még megvannak”, összegzett az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

A beszélgetés végén Somkuti úgy fogalmazott, nem hisz a tárgyalásos békében, mert, mint mondta, mostanra mindkét fél túl sokat költött el erre a háborúba, olyan erőforrásokat emésztett fel az elmúlt 13 hónap, amely után addig nincs visszaút, amíg a helyzet nem éri el azt a végkifejletet, amíg legalább az egyik fél bele nem rokkan, kivéve, ha valami előre nem látható extrém helyzet lép fel.

Kapcsolódó írásaink