Külföld

Zelenszkij semmit sem tesz a korrupció ellen

Új államfőre lenne szüksége Ukrajnának – jelentette ki egy minap megjelent interjúban Olekszij Aresztovics. Volodimir Zelenszkij egykori jobbkeze hozzátette: olyan vezető kell, aki egyedül sem lop és másoknak sem engedi.

Zelenszkij semmit sem tesz a korrupció ellen
Olekszij Aresztovics
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ukrainian Presidency

Aresztovics, írja a Magyar Nemzet, a háború lehetőséget teremtett volna a korrupció letörésére, ám a jelekből ítélve ebből semmi nem valósult meg, az ukrán tisztségviselők tovább lopnak. A lap megjegyzi, bírálata azért is különösen kínos, mert Volodimir Zelenszkij közvetlen környezetének egykori tagjaként nyilvánvalóan jó rálátása volt az államügyekre.

Elképzelhető ugyan, hogy sértett menesztése miatt azért rúgták ki, mert szóvá tette, hogy egy lakóházban történt robbanásért az ukrán légvédelem a felelős – mindeddig azonban visszafogottan nyilatkozott.

Ukrajnát év elején több óriási korrupciós botrány is megrázta, amely vezető tisztségviselők állásába került. Kiderült például, hogy a védelmi minisztérium jócskán túlárazott szerződéseket kötött a katonák élelmezésére, illetve silány minőségű felszereléseket vásárolt. Februárban pedig arra derült fény, hogy a kijevi rendőrkapitányság futtatott prostituáltakat – olvasható a cikkben.

Kapcsolódó írásaink