Külföld

Közös nyilatkozatot adott ki a kínai és a francia elnök „a béke visszatéréséről”

A béketervnek is tekintett kezdeményezés felszólítja Moszkvát és Kijevet a tárgyalásokra

Hszi Csin-ping kínai elnök vállalta, hogy „támogat minden erőfeszítést, amely a béke visszatérését célozza Ukrajnában” – áll a közös nyilatkozatban, amelyet pénteken, Emmanuel Macron francia elnök kínai látogatásának befejeztével adtak ki.

Közös nyilatkozatot adott ki a kínai és a francia elnök „a béke visszatéréséről”
Közös nyilatkozatot adott ki a kínai és a francia elnök „a béke visszatéréséről”
Fotó: Pool/AFP/Jacques Witt

„A két ország ellenzi az atomerőművek és más békés atomlétesítmények elleni fegyveres támadásokat, és támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a zaporizzsjai erőmű biztonságának szavatolására irányuló erőfeszítéseit” – írták.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy „a konfliktusban érintett valamennyi félnek gondosan be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot”.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy a politikai rendezés az egyetlen megfelelő eszköz az ukrajnai válság megoldásában.

A két félnek félúton kell találkoznia, hogy megteremtsék a politikai rendezés feltételeit – mondta a külügyi közlemény szerint Hszi Csin-ping Emmanuel Macronnak a Kuangcsou városban elköltött vacsorán pénteken.

Csütörtökön Pekingben 90 percig tartó kétoldalú találkozójuk kezdetén Emmanuel Macron felhívta Hszi Csin-ping elnök figyelmét arra, hogy „az ukrajnai háború nagy csapást mért a (nemzetközi) stabilitásra”, és számít Kínára, hogy „mindenkit visszatérít a tárgyalóasztalhoz”.

A francia fél tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping kijelentette: kész felhívni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, első ízben a konfliktus kezdete óta, hozzátéve, hogy ezt egy általa választott időpontban teszi meg.

Kína februárban tette közzé 12 pontos álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. A béketervnek is tekintett kezdeményezés felszólítja Moszkvát és Kijevet a tárgyalásokra.

Kapcsolódó írásaink