Gazdaság

Lengyel miniszter: Az ukrán fél javaslatára leállítják a lengyelországi gabonaexportot

Mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra

Az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik – közölte pénteken a Dorohusk lengyel–ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

Lengyel miniszter: Az ukrán fél javaslatára leállítják a lengyelországi gabonaexportot
A gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges
Fotó: NorthFoto

A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus pénteken Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel–ukrán határon. A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta, az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre „nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását”.

Hozzátette: mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra. A Lengyelországon áthaladó szállítmányokat viszont a lengyel és az ukrán fél egyaránt „erőteljesen nyomon fogja követni”, vagyis elektronikus nyomon követést alkalmaznak, leplombálják a szállítmányokat.

Telus bejelentette: feltehetőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást.

Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette. A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges – mondta el.

Hozzáfűzte, a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó „maximálisan konstruktív hozzáállására” számít.

A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás.

Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.

Kapcsolódó írásaink