Külföld

Német képviselő a Magyar Hírlapnak: A hazámban nagyobb a bizonytalanság, mint valaha

Martin Hess, az AfD szakpolitikusa megkongatta a vészharangot, mert kétmillió gyanúsítottból tavaly 800 ezernek (37 százalék) nem volt német útlevele

Miközben a bűncselekmények száma ugrásszerűen megnőtt, a rendőrség létszáma csökken, sok a betöltetlen állás, és az új jelentkezők közül kevesen felelnek meg az elvárásoknak, akadnak, akik azért hullanak ki, mert nem beszélnek elég jól németül derült ki Martin Hess, az Alternatíva Németországért (AfD) szakpolitikusának interjújából. A német képviselő a Magyar Hírlapnak elmondta: a kormánynak nincs adekvát válasza a kihívásokra, az egyre gyakoribbá váló lopásokkal, erőszakkal, szexuális bűncselekményekkel és betörésekkel láthatóan nem tud, a szélsőbaloldali fenyegetéssel és az illegális migrációval pedig nem akar érdemben foglalkozni.

Német képviselő a Magyar Hírlapnak: A hazámban nagyobb a bizonytalanság, mint valaha
Martin Hess, az AfD képviselője
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

– Megdöbbentő hírek jelentek meg a napokban Németországból: a rendőrség 2022-es bűnügyi statisztikája szerint öt év óta először ismét emelkedett a bűncselekmények száma, 2011-hez képest mintegy 11,5 százalékkal. Mi állhat ennek hátterében?

– A bűnügyi statisztikák megerősítik az egyik gyakran hangoztatott állításomat: Németországban nagyobb a bizonytalanság, mint valaha. A közbiztonság a „jelzőlámpa-kormány” (az SPD–FDP–Zöldek koalícióját hívják így, mert a pártok színe sorrendben a vörös, a sárga és a zöld – a szerk.) alatt rohamosan romlik. Berlin nyilvánvalóan elvesztette az ellenőrzést: bevándorlók, iszlamisták, klánok, baloldali szélsőségesek – a belügyminiszter inkompetenciájának hála a hazánkból bolondok háza lett. Mindenekelőtt az ellenőrizetlen bevándorlás kezd veszélyt jelenteni a lakosságra: a 2,093 millió gyanúsítottból tavaly 783 876-nak (37 százalék) nem volt német útlevele. A nem német gyanúsítottak száma 2021-hez képest 22,6 százalékkal nőtt! Köztük 310 062 menekült volt (ez plusz 35 százalék). Évek óta aránytalanul sok a német állampolgársággal nem rendelkező gyanúsított ebben az országban. Ahelyett, hogy ez ellen következetesen fellépnének hatékony határvédelemmel és kitoloncolásokkal, kifogásokat találnak ki, hogy a valódi okokat a szőnyeg alá lehessen seperni. A rendőrségi bűnözési statisztikák megdönthetetlen bizonyítékai a kormány kudarcának.

– Amikor a rendfenntartásról beszélünk, megkerülhetetlen kérdés, hogy a hatóságok rendelkeznek-e a megfelelő eszközökkel, anyagi és humánerőforrással ahhoz, hogy felvehessék a kesztyűt a bűnözőkkel. E tekintetben mi a helyzet most Németországban?

Egyes szövetségi államokban a rendőrség több millió túlórát halmozott fel az elmúlt években. E közben 10 és 20 ezer közé tehető a betöltetlen álláshelyek száma, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a következő években mintegy 50 ezer rendőr fog nyugdíjba vonulni. Figyelemre méltó tény, hogy néhány szövetségi államban 2019 óta nemhogy stagnál, hanem ismét csökken a jelentkezők száma. Sokan pedig az első szűrőn kihullanak, mert nem elég képzettek és megbuknak a vizsgákon, fizikailag alkalmatlanok vagy mert gyenge a német nyelvtudásuk. Jóllehet a rendőrség személyi állományának megerősítésére vannak tervek, az intézkedés elkésett. Németországban ma több mint 83 millió ember él. A társadalmi változásokat és az új veszélyek megjelenését a döntéshozók tétlenül szemlélték, és nem készítették fel a rendőrséget. Sőt a szövetségi rendőrség és a rendőrszakszervezetek arra panaszkodnak, hogy 2023 és 2026 között mintegy félmilliárd euróval kevesebb pénz jut a rendvérelemre, miközben égető szükség lenne új felszerelések, például drónok és hajók beszerzésére, valamint a meglévő és leendő eszközök folyamatos karbantartására.

– Tehát a forráshiány, valamint az állomány és felszerelések elöregedése magyarázza – részben legalábbis – azt, hogy megugrott a bűncselekmények száma?

Mindenképpen van összefüggés, hiszen az előbb említett problémák miatt a rendőrség operatív képessége egyre inkább veszélybe kerül, s így természetesen kihatnak a bűnözésre és a statisztikákra is, mivel a hatóságnak egyre nehezebb lesz megfelelően reagálni az egyre sokszínűbb fenyegetésekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendőrség gyengeségét a bűnözők kihasználják, és így a rendőrségi létszámhiány állandó biztonsági problémává válik társadalmunk számára: a mindennapi bűnözés, például a lopások, az erőszak, a szexuális bűncselekmények és a betörések száma egyre nő.

A radikális baloldali mozgalmak és a politikai indíttatású civil szervezetek évek óta a rend és az igazságosság ellen dolgoznak Magyarországon. Kritizálják az előzetes letartóztatás gyakorlatát és a szigorú ítéleteket. Legalizálni akarják a könnyűdrogokat, segíteni akarják az illegális migránsokat stb. Ugyanez a helyzet Németországban is?

Németországban a szociáldemokratákból és zöldekből álló kormány az, amely ilyen vagy hasonló követelésekkel veszélyezteti a biztonságot és a rendet. Nancy Faeser (SPD) belügyminiszterről köztudott, hogy nagy szimpátiával viseltetik az Antifa mozgalom iránt. Ez a baloldali szélsőséges ideológia határozza meg a tevékenységét: elutasítja a kemény büntetéseket, például a kitoloncolást különösen a menekültekkel szemben –, és a hozzáállásával elősegíti az illegális migrációt. Ebben támogatja őt Annalena Baerbock zöld külügyminiszter. Pártja, a Zöldek természetesen megalakulása óta veszélyesen közel áll a politikailag motivált civil szervezetekhez. Ebben az összefüggésben szeretném emlékeztetni Önöket a „tengeri mentőkre”, akik valójában hivatásos embercsempészek, és akiknek sok támogatójuk van a Zöldek között. Eközben az SPD a kannabisz legalizálását szorgalmazza. Sőt Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter e tekintetben egy az egész EU-ra kiterjedő jogszabály elfogadását szeretné elérni. A baloldali kormány már meg is valósította néhány tervét. Ezek közé tartozik például az állampolgári jövedelem (a magyar közbeszédben alapjövedelemként emlegetett juttatás egy formája – a szerk.), amely migránsmágnessé vált. Az ilyen elképzelések veszélyeztetik hazánk jólétét és biztonságát.

– Egy rendszerkritikus párttól, mint amilyen az AfD, nem meglepő, hogyha tehetné, mindent a feje tetejére állítana. Mégis, mondana pár konkrétumot, mit csinálnának másként kormányon? Hogyan védenék meg a törvénytisztelő német állampolgárok érdekeit?

Maradva a bevándorlásnál, mivel még mindig ez a legfontosabb problémája Németországnak, az illegális migrációt végre meg kell fékezni. Ezért van szükségünk határvédelemre, kitoloncolásokra és a „húzóerők” megszüntetésére. Utóbbi alatt olyan intézkedéseket értek, mint a pénzbeli juttatások eltörlését, illetve felváltását természetbeni ellátással. Biztonságpolitikusként a lakosság védelme az első számú prioritásom, akárcsak magának az AfD-nek. Pártunk határozottan követeli az iszlamista felforgatók kitoloncolását vagy hosszabb ideig tartó őrizetbe vételét, a honosítások jelentős megnehezítését, a német állampolgárság visszavonásának lehetővé tételét, az Antifa betiltását, zéró toleranciát a baloldali szélsőségesekkel szemben (ide tartoznak az „Utolsó Generáció” és más szervezetek klímaaktivistái is), a rendőrség politikai támogatását, és természetesen a létszámkeret növelését, az eszközpark folyamatos fejlesztését.

Kapcsolódó írásaink

Berlin többet érdemel

ĀAz AfD jelöltje szerint adócsökkentésre, a kis- és középvállalkozások támogatására és a migránsok kitoloncolására lenne szüksége a német fővárosnak