Külföld
Újabb rovart minősített élelmiszernek az Európai Bizottság
A rovarok ma már egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni, mint élelmiszer-alternatívák. Ennek oka, hogy jóval alacsonyabb a környezetre gyakorolt káros hatásuk és remekül helyettesítik a húsfehérjét. Gazdag vitamin- és ásványi anyag forrásként szolgálnak, de környezeti terhelés nélkül. A rovarok tenyésztése alacsony költségekkel jár, mivel kevesebb földet és vizet igényelnek, mint a hagyományos emlősállatok. Ezzel segít csökkenteni az élelmiszertermelés szénlábnyomát – írta a Happy Eco News.
Azt írják, az Európai Bizottság korábban a lisztféreg (helyesen: lisztkukac Tenebrio molitor lárvája) mellett a szöcskét ( ez téves, a keleti vándorsáskát hagyták jóvá) is jóváhagyta élelmiszerként, ami jó alternatíva lehet a húsfehérje helyett. Magas a fehérje- és aminosavtartalmuk, de emellett alacsony a telített zsírtartalma.
A tudósok pedig már arra is rájöttek, hogy hő és cukor segítségével a húséhoz hasonló ízesítést tudnak kölcsönözni neki.