Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Megjegyezte, remélhetőleg a következő parlamenti ciklusban is folytatni fogják az erős parlamenti együttműködést

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért
A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért
Fotó: AFP/Mateusz Słodkowski

A levélben – amelyet szerdán jutatott el az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-hez – Matti Vanhanen azt írta: „a finn parlament és a magam nevében szeretném kifejezni Önnek legőszintébb elismerésünket” azért, hogy a magyar Országgyűlés ratifikálta Finnország kérelmét a NATO-tagság elnyerésére.

Kiemelte: az „Oroszország ukrajnai agressziós háborúját követő jelenlegi kritikus geopolitikai helyzet” minden eddiginél közelebb hozta egymáshoz országaikat, és a NATO-tagság tovább mélyíti majd a kapcsolatot Finnország és Magyarország között.

Megjegyezte, remélhetőleg a következő parlamenti ciklusban is folytatni fogják az erős parlamenti együttműködést és minden területen megerősítik a partnerségüket.

A finn házelnök megköszönte magyar kollégájának „a kiváló együttműködést, amelyet az Eduskunta, a finn parlament elnöki székében” töltött hivatali ideje alatt tapasztalt.

A „parlamentjeink közötti szoros kapcsolatok és a partnerség, valamint a finn és a magyar parlamenti képviselők parlamentközi szervezetekben való együttműködése továbbra is kiemelt prioritás marad az új összetételű parlament napirendjén” – fogalmazott Matti Vanhanen.

Kapcsolódó írásaink