Külföld

A finn elnök aláírta a csatlakozáshoz szükséges törvénymódosításokat

Finnország és a szomszédos Svédország több évtizedes semlegesség után tíz hónapja kérte a felvételét az észak-atlanti szövetségbe

Aláírta csütörtökön a Finnország NATO-csatlakozásához szükséges törvénymódosításokat a finn elnök, így ezek hatályba léptek.

A finn elnök aláírta a csatlakozáshoz szükséges törvénymódosításokat
A finn elnök aláírta a csatlakozáshoz szükséges törvénymódosításokat
Fotó: AFP/Jonathan Raa

Sauli Niinistö államfő aláírásával Finnország teljesítette az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozás nemzeti feltételeit, már csak Törökország és Magyarország jóváhagyása van hátra a 30 NATO-tagállam közül, a csatlakozáshoz ugyanis valamennyi tagállam egyhangú jóváhagyása szükséges.

Sauli Niinistö a múlt héten Ankarába látogatott, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnök ígéretet tett neki a finn csatlakozási kérelem ratifikálására. Erre várhatóan még a május 14-re kitűzött elnök- és parlamenti választások előtt sor kerül.

A 200 fős finn parlament túlnyomó többséggel – 184 igen és 7 nem szavazattal – márciusban hagyta jóvá az ország NATO-csatlakozását.

Finnország és a szomszédos Svédország több évtizedes semlegesség után tíz hónapja kérte a felvételét az észak-atlanti szövetségbe, miután Oroszország február 24-én inváziót indított Ukrajna ellen.

Kapcsolódó írásaink