Külföld

Északi Áramlat – Moszkvát kizárnák a vizsgálatból

Koppenhága arra hivatkozott, hogy az ügyben jogállamok nyomoznak, így az eredményekben meg lehet bízni

A dán energiaügynökség az Északi Áramlatot üzemeltető vállalat segítségét kérte a gázvezeték közelében talált, henger alakú tárgy begyűjtéséhez – derült ki egy csütörtök este nyilvánosságra hozott közleményből.

Északi Áramlat – Moszkvát kizárnák a vizsgálatból
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/HANDOUT / DANISH DEFENCE

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülne sor a műveletre, ahogy azt sem, mit válaszolt az üzemeltető – amelynek a Gazprom orosz energiavállalat a többségi részvényese – a dán javaslatra.

A tárgyat, amelyet nem azonosítottak, de az energiaügynökség szerint nem jelent biztonsági kockázatot, a dán hadsereg segítségével fogják felszínre hozni.

Egy tavaly szeptember végén elkövetett szabotázsakcióban megrongálódott az Északi Áramlat és az Északi Áramlat–2 gázvezeték, amely Oroszországból szállított földgázt Európába a Balti-tengeren keresztül. Az ügyben Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött.

A dán kormány korábban azt mondta: nem támogatja, hogy Moszkva részt vegyen az incidens kivizsgálásában. Koppenhága arra hivatkozott, hogy az ügyben jogállamok nyomoznak, így az eredményekben meg lehet bízni.

Oroszország ezzel szemben azt javasolta, hogy alakuljon nemzetközi szakértői csoport a történtek felderítésére. Moszkvának nincs módja saját vizsgálati eljárást indítani, mert szakértőit nem engedik az általa terrorcselekménynek minősített incidens helyszínére.

Kapcsolódó írásaink