Külföld

Többmilliárdos sikkasztással vádolja Zelenszkijt egy ukrán parlamenti képviselő

Birtokában vannak az ukrán védelmi minisztérium szerződései

Geo Lerosz ukrán parlamenti képviselő azzal vádolta Volodimir Zelenszkijt és hivatalának vezetőjét, Andrij Jermakot, hogy fegyverek és lőszerek vásárlásakor többmilliárdos összegeket sikkasztottak el a költségvetésből – írja az oroszhírek.hu.

Többmilliárdos sikkasztással vádolja Zelenszkijt egy ukrán parlamenti képviselő
Volodimir Zelenszkij: Ukrajna 2023-ban győzelmet arat
Fotó: AFP/Handout/Ukrainian Presidential Press Service

A képviselő elmondása szerint birtokában vannak az ukrán védelmi minisztérium szerződései, amelyek sok érdekes dolgot tartalmaznak.

„Például 2022-ben a védelmi minisztérium bolgár gyártmányú lövedékeket vásárolt az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül. A túlfizetés ezen a három szerződésen 6,7 milliárd hrivnyát (kb 65 milliárd forintot) tett ki – 170 millió euró ment valakinek a zsebébe. Úgy tudjuk, hogy ez a pénz az Jermak és Zelenszkij zsebébe került” – mondta Lerosz a Telegram-csatornáján közzétett videóban.

Állítása szerint a védelmi minisztérium az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül vásárolt lőszert a piaci árnál két-háromszor magasabb áron. Lerosz szerint a vállalatot Olekszandr Mironyuk volt védelmi miniszterhelyettes felügyeli, aki „Jermak embere”.

„Mind Zelenszkij, mind Jermak a korrupció keresztapjává váltak hazánkban… Mielőtt az állami vállalat a Progress beavatkozott ebbe a bolgár gyártmányú lövedékek beszerzésének történetébe, a védelmi minisztérium közvetlenül piaci áron vásárolta a lövedékeket. Aztán a »Progress« és Mironyuk engedélyt kapott az elnöki hivataltól, és elkezdett kétszer-háromszor drágábban vásárolni” – mondta Lerosz.

A képviselő elmondta, hogy mindezeket az adatokat el kívánja küldeni Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalának és a szakosított korrupcióellenes ügyészségnek. Elmondása szerint a védelmi minisztérium lőszerek szállítására vonatkozó szerződéseket is kötött olyan kiváltságos cégekkel, amelyek nem teljesítették kötelezettségeiket.

„A szerződéseket nem teljesítették, majd leírták és lehetetlennek jelölték meg őket. 2023 januárjáig a védelmi minisztérium tartozása ezen szerződések alapján 14 milliárd hrivnya (379 millió dollár) lőszerekre, 34 milliárd hrivnya (920,4 millió dollár) lövedékekre és lőszerekre. Ezek nagy részét már nem fogják végrehajtani” – tette hozzá Lerosz.

Lerosz a Nép Szolgája párt színeiben került be az ukrán parlamentbe. A frakcióból 2020-ban kizárták. Lerosz 2021 végén egy parlamenti felszólalás során illetlen gesztust tett Zelenszkij és irodavezetője, Jermak felé, akik a teremben tartózkodtak. A büntető törvénykönyv „huliganizmus” cikke alapján gyanúsítottá vált. Lerosz maga impulzívnak minősítette tettét. Idén február végén felfüggesztették a parlamenti ülésekről, mert sértő megjegyzéseket tett az SZBU-ra és Jermakra.

Kapcsolódó írásaink