Külföld

Lignittel működtetett hőerőműveket zárnak be Romániában uniós pénzforrások felszabadítása érdekében

Bukarest tavaly decemberben elnapolta a 660 megawattos beépített teljesítményű erőblokkok leállítását

Lignittel működő 660 megawattnyi villamosenergia-kapacitás leállításáról döntött szerdai ülésén a román kormány, ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy az Európai Bizottság (EB) felszabadítsa a helyreállítási alapból Romániának járó összeg második, 3,2 milliárd euróra rúgó részletének kifizetését.

Lignittel működtetett hőerőműveket zárnak be Romániában uniós pénzforrások felszabadítása érdekében
Lignittel működtetett hőerőműveket zárnak be Romániában uniós pénzforrások felszabadítása érdekében
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A bukaresti kormány a nemzeti helyreállítási terv (PNRR) egyik vállalását teljesítendő tavaly nyáron sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy az EU környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósítása érdekében tíz éven belül fokozatosan megújuló energiaforrásokkal helyettesíti a szenet. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében első lépésként menetrend szerint 2022 végéig le kellett volna állítani az Olténiai Energetikai Komplexum (CEO) részeként működő két hőerőmű egy-egy blokkját Rovinariban és Turceniben.

Az ukrajnai háború miatti energiaválságra hivatkozva Bukarest tavaly decemberben elnapolta a 660 megawattos beépített teljesítményű erőblokkok leállítását, az EB azonban erre – és a PNRR-ben lefektetett más vállalások elmulasztására – hivatkozva visszatartotta a helyreállítási támogatás második részletét.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott, hogy – miután a parlament hétfőn elfogadta a törvénysértéseket névtelenül bejelentők védelméről szóló törvény módosítását és a dekarbonizációs menetrend sem szenved késedelmet – Románia jövő hét elejéig teljesíteni tudja Brüsszel feltételeit az uniós támogatások felszabadítása érdekében.

A kormány szerdai ülésen két Zsíl-völgyi szénbánya, a lupényi (Lupeni) és lónyai (Lonea) „versenyképtelen” kitermelés leállításáról is határozatot fogadott el, amelyben a még ott dolgozó 17 alkalmazott végkielégítésének és csaknem 50 hektárnyi bányaterület termőfölddel befedése költségének megtérítését vállalja.

Egy másik kormányhatározat értelmében idén is az állami költségvetésből fedezik az Olténiai Energetikai Komplexum – üvegházhatású gázok kibocsátására kivetett – „klímaadóját” 450 millió lej (mintegy 36 milliárd forint) értékben.

Kapcsolódó írásaink